Hopp til hovedinnholdet

Det er blitt en veldig merkelig stemning i klassen det siste året i 10 klasse. Kanskje kjenner vi hverandre for godt? Uansett, jeg opplever det litt ekkelt å være med enkelte klassekamerater for tiden.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, Det er blitt en veldig merkelig stemning i klassen det siste året i 10 klasse. Kanskje kjenner vi hverandre for godt? Uansett, jeg opplever det litt ekkelt å være med enkelte klassekamerater for tiden. Noen har begynt å tatovere seg med ekte tatoveringer. Dette synes ikke jeg er greit som 15 åring i det hele tatt.. Foreldrene vet selvfølgelig ikke noe om dette heller. Selv er jeg redd for å bli presset til å gjøre noe slikt. Hva kan jeg gjøre? Burde foreldrene dems få vite om situasjonen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du sier at stemingen i klassen har endret seg. Kanskje handler det mest om at dere er i ferd med å vokse til og forandrer både på personlighet og væremåte. 
Det skjer mye med dere nå som dere begynner å bli eldre. Det siste året på ungdommesskolen er ofte et år hvor man kan vokse i fra hverandre og utvikler seg i ulike retninger. 

Det kan innebære alt i fra nye meninger til ny stil. Det kommer helt an på hvem man henger med, hva man liker, og om man ønsker å være mer tydelig på sin stil.
Du synes det er merkelig at noen tatoverer seg, og jeg skjønner at du reagerer. Særlig når deg blir gjort uten at foreldre vet om det. Dette er noe den enkelte må bestemme. Du har din oppfatning, og synes jeg er fint. Det er bare du som bestemmer hva du vil eller ikke vil gjøre med kroppen din. Ingen kan presse deg til å få en tatovering dersom du ikke ønsker det.
Derfor tenker jeg at det ikke er et problem. 

Det du kan gjøre, er å snakke med kompisene dine og prøve å forstå hva som skjer og hvorfor. Noen ganger vokser man fra hverandre og vennskap endrer seg. For å forstå hva som skjer er det ingen annen måte å finne ut av det enn å snakke sammen. Selv om alt ikke er som tidligere, kan man ta vare på vennskapet, dersom det er noe man ønsker.

Jeg synes ikke det nødvendig å si noe til foreldre om tatoveringene. Det blir noe guttene selv må ta når den tid kommer.D
Det er noe helt annet dersom du opplever at du har venner som forandrer seg i så sterk grad at det skaper bekymring for dere ve og vel. 

Det du kan gjøre er å ta en prat med helsesøster på skolen din om det som skjer, og få råd og hjelp.
Når stemningen i klassen din endrer seg, er det også noe du kan ta opp med klassekontakten, slik at vedkommende kan forsøke å ta tak i det.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tatovering - er det farlig?

Tatovering (colourbox.com)

De aller fleste får ingen hudreaksjoner av å tatovere seg, men det er likevel viktig å være klar over at det fins flere mulige hudproblemer som kan oppstå.

Les mer

Ti tips for et bedre klassemiljø

jente utenfor klassen

Du tilbringer mange timer med klassekameratene dine, og miljøet påvirker både skoleresultater og resten av hverdagen din. Her er ti tips til hvordan din klasse kan få et bedre klassemiljø.


Av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser