Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det 18-års aldersgrense på e-sig aretter? 

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, hvorfor er E-sigarett 18 årsgrense, det er jo ikke farligere enn å spise godteri og gå på mcdonalds. Jeg vet selv at E-sigarett er Farlig å bruke når vesken er brukt opp og man fortsetter å røyke men det ser man jo. Og er det en straff for å gi det til mindreårige, isåfall hva? Jeg er selv fra sveits og Der er røyk/tobakk, snus, alkohol og E-sigarett 16 årsgrense. Og det er rart at E-sigarett er 18årsgrense når skoleveien min er farligere med all den røykem og karbonet jeg puster inn.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!


Det er 18 års aldersgrense på e-sigaretter i Norge fordi man ikke ønsker at barn og ungdom skal bruke dem. Dette begrunnes med at mindreårige skal beskyttes mot helseskade og avhengighet. Det er ulovlig for en voksen å gi e-sigaretter til en som er under 18 og dette kan straffes med bot.

Det er politikere som bestemmer lovene og lovene er derfor et uttrykk for det som flertallet av befolkningen mener er riktig. Det vil ofte være noen som skulle ønske lover var annerledes. Jeg skjønner at du er uenig i den loven vi har om e-sigaretter nå, og det er helt greit å debattere dem. Det kommer endringer i loven om salg av e-sigaretter i løpet av dette året, men det kommer fortsatt til å være 18 års aldersgrense.

Vi vet at e-sigaretter med nikotin er avhengighetsskapende og det er funnet giftstoffer i dem. E-sigaretter er et ganske nytt produkt som det er forsket lite på helsekonsekvensene av. Vi kan for eksempel ikke si noe sikkert om langtidseffektene av å inhalere dampen fordi ingen har brukt e-sigaretter i mer enn en ti års tid. Det tar gjerne flere tiår fra man eksponeres for et kreftfremkallende stoff til man blir syk. Du kan lese mer om e-sigaretter, helse og lovverk her.


Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser