Hopp til hovedinnholdet
Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei
Jeg er en jente på 15 år. Moren min og faren min er ganske nyskilte, og jeg bor foreløpig hos moren min. Men har mamma lov til å bestemme når og hvor lenge jeg får være hos pappa? Har ikke jeg noe jeg skulle ha sagt? Får ikke jeg lov til å bestemme selv når jeg skal til pappa og hvor lenge jeg skal være der hvis det er helt greit for han? Når de skilte seg sa de til oss at jeg og broren min fikk være hos pappa akkurat når og hvor lenge jeg ville, men nå blir jeg plutselig nektet og dra dit av mamma fordi hun påstår jeg er der så mye og sånt. Jeg bor jo liksom hos henne, og er hos han som regel annen hver helg, av og til blir det et par på rad. Hun sier også at jeg skal være hos henne når hun har fri i helgen. Jeg vet at pappa har akkurat like mye han skulle ha sagt som mamma, men tar jeg det opp med han er det alltid hun som får det som hun vil selv om han synes det var helt greit i utgangspunktet. Akkurat nå klarer jeg ikke å være hjemme.. det er så vanskelig! Jeg og mamma går hverandre på nærvene og jeg hater å være hjemme akkurat nå! Alt jeg gjør da er å sitte på rommet alene å deppe siden vi som regel ikke er på talefot. Jeg kan heller ikke flytte til han siden det er et godt stykke unna skolen jeg går på, og det gjør det tungvint å pendle hver dag til skolen fra han. Så jeg må bare bo her fåreløpig. Jeg har det vanskelig nå. Hun beskylder meg for ting og skal alltid ha rett i alle diskusjoner, jeg merker det på meg at jeg er sliten og lei av alt. Bruker mye tid på å sitte å skrike på rommet eller gråte meg i søvn på natta. Det er ikke lett og bo sammen med henne. Og selv om jeg aldri har gjort noe som f.eks å røyke eller drikke meg full eller noe sånt, så stoler hun liskom ikke på meg og beskylder meg for masse rart. Men har ikke jeg rett til å bestemme selv om jeg vil være hos han? Selv om jeg er 15 år...
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Dette høres leit ut! I følge lov om barn og foreldre (barneloven) er det foreldrene som bestemmer over barna til de er 18år. Dette gjelder også etter de er skilte. Det er da moren din og faren din sammen som skal bestemme hvor du skal bo fast og hvor mye samvær du skal ha med den du ikke bor fast med. For å kunne bli separert skal foreldrene dine ha vært til mekling, der en time er obligatorisk, for å får hjelp til å sette opp samværsavtale. Du har ikke lov til å bestemme hvor du skal bo men du har krav på å bli hørt. Siden du er elddre enn 12 år skal din mening legges særlig vekt på.

Du sier ingenting om foreldrene din har en skriflig avtale om smavær, du budre de ihvertfall skaffe seg. Du kan si til foreldrene dine at ønsker å bli hørt på dette område og be em ta kontakt med familievernkontoret der dere bor for å få til en avtale også du er fornøyd med. Kanskje pappa er enig med deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Hva vet du om stipend og lån på videregående?

Hva er forskjellen på stipend og lån?