Hopp til hovedinnholdet

er det lurt å drikke energidrikk når du er 13 år

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Er det lurt av en gutt på 13 år å drikke energidrikk? Hvor mye er anbefalt grense for ungdom?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for spørsmålet!

Jeg tolker spørsmålet ditt som hvor mye du kan drikke av energidrikker som for eksempel Red bull uten at det er skadelig dersom man er 13 år.

Energidrikker har, til tross for navnet, ikke et høyere energiinnhold (kaloriinnhold) enn andre leskedrikker som f.eks. brus, men skal ha en oppkvikkende effekt på grunn av innholdet av blant annet koffein.

Koffein er et fremmedstoff som i for store mengder kan gi en rekke bivirkninger. For barn og ungdom vil selv et lavt inntak av koffein kunne medføre forbigående adferdsendringer som for eksempel uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnproblemer. Dessuten er koffein vanedannende og man kan få abstinenssymptomer med kroppslig ubehag og hodepine. Energidrikker innholder mye koffein og barn og ungdom bør derfor ikke drikke for mye av det. Norske helsemyndigheter anbefaler at barn og ungdom ikke bør få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. Dersom man for eksempel veier 46 kg er maksgrensen altså 115 mg koffein per dag. Energidrikker (som f.eks. Red Bull) inneholder 32 mg koffein per dl. Det vil si at du maksimalt kan drikke 3,5 dl energidrikk per dag dersom du veier 46 kg.

Matportalen har et fint Faktaark om energidrikker som jeg anbefaler deg å lese dersom du er interessert i å vite mer. Artikkelen nedenfor gir også mer detaljert informasjon om energidrikker.

Disse energidrikkene inneholder også mye tilsatt sukker som kun gir energi (kalorier) og ikke andre næringsstoffer som kroppen trenger, slik som proteiner, vitaminer og mineraler. Det vil si at du kun får "tomme kalorier" fra energidrikkene. Jeg vil anbefale deg å heller velger en annen type drikke enn Red bull og andre energidrikker, og at dersom du  drikker energidrikker passer på å ikke drikke for mye. Dette svaret er tidligere gitt av ernæringsfysiolog her på ung.no. Jeg legger også ved en artikkel du kan lese.

Håper dette ga deg svar på det du lurte på!:)

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
Lllllliiii
1
03.08.2018 19:25:30
Er det lurt og drikke engersidrikk når du er 12 år

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser