Hopp til hovedinnholdet

Har foreldre lov til å sjekke apper på telefonen din hvis du er eldre enn aldersgrense?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Har foreldre lov til å kikke imellom telefonen din åå apper du er gammel nok til å ha?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt

 

Dessverre er foreldre og barn ofte uenige om bruk av ulike sosiale medier. Og det er ganske mange foreldre som følger med på hva barna bruker mobilen til. Når foreldrene dine ønsker å se hva du driver med så er det kanskje fordi de ikke er så godt kjent med hva dette er, og er redd for hvordan du kan komme til å bruke tjenesten? At du for eksempel kan komme til å legge ut ting de mener er upassende og lagrer eller deler disse med andre?

 

Jeg tenker at det viktigste er at du snakker med dem om nettopp disse tingene; forklar at det er viktig for deg å ha denne appen for å være sosial og i kontakt med venner, men at det også er viktig at de ikke ser alt dui gjøre? Du kan kanskje også forklare henne hva du vil bruke appen til; fortelle hva dui ønsker å dele og hvem du eventuelt vil dele det med?

 

Aldersgrensen på apper handler ikke om at du kan bruke dem som du vil når du er over den alderen. Grunnen til at det er ulike aldersgrenser er fordi appene har egne aldersgrenser i sine brukervilkår (avtalen man godtar når man lager konto). Disse er som regel satt til 13 år på grunn av en amerikansk lov som handler om deling av personlige opplysninger. Så når du lager en konto i en av appene så godtar du egentlig en avtale hvor det står at du er 13 år eller eldre.

Denne loven gjelder ikke i Norge, men det er likevel denne aldersgrensen de forskjellige selskapene selv har satt for å bruke sin app.

Gjennom Barneloven har foreldrene dine en plikt til å ta vare på deg, og kan bestemme over deg fram til du er 18 år. De kan derfor også kontrollere mediebruken din, og for eksempel sette begrensninger dersom de mener dette er til det beste for deg. Samtidig har du gjennom Barnekonvensjonen rett til å bli hørt i saker som angår deg – og din mening skal tillegges vekt. Jo eldre du er jo større rett skal du ha til å bestemme selv. Det kan derfor være en idé å kalle inn foreldrene din til et møte, hvor dere snakker sammen om disse tingene og blir enige om noen fornuftige grenser. Husk at når dine foreldre tar avgjørelser som påvirker deg, har de plikt til å høre på hva du tenker og mener – og legge vekt på dette.  

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no


 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser