Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg fortelle broren min at jeg har bestilt vape/e-sig?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

ok, eg er 13 og har kjøpt e-sig/vape, forelsrene mine veit ikkje om det, eg bestilte vapen til søskenbarnet mit og nå må eg hente det, men eg må seie det til bror min sån at han kan kjøre meg sån at eg kan hente den, hvordan skal eg forklare dette til bror min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg skjønner at du synes det er vanskelig å be broren din om å kjøre deg for å hente en pakke med vape. Du er jo ikke gammel nok til å skulle bruke det, og det er kanskje ikke søskenbarnet ditt heller?
Jeg kan ikke gi deg et veldig godt råd om hva du skal gjøre nå, men jeg skriver litt om hvilke alternativer jeg tenker at du har. 

Du må velge mellom enten å være ærlig og håpe at broren din synes det er greit, å be broren din om å hjelpe deg med å hente noe som er hemmelig, eller så må du lyve og finne på at det dere skal hente er noe annet. Jeg kjenner jo ikke dere, så jeg veit ikke hvordan broren din kommer til å reagere på de tre alternativene. 

Hvis du er ærlig og forteller ham at du vil ha hjelp med å hente vape, kan det hende at han ikke har lyst til å være med på det. Siden han er over 18 år har han juridisk ansvar for å ikke gi deg vape. Så hvis du ber ham om å kjøre deg så ber du ham om å bryte loven. 

Hvis du velger å ikke fortelle ham hele sannheten, så slipper han å ta ansvar for det du henter på posten. Jeg veit ikke om broren din vil synes det er greit om du spør ham om å bli med for å hente en pakke som du ikke vil si hva er. Han husker sikkert hvordan det er å være 13 år og ville ha privatliv, men han er sikkert nysgjerrig også.
I verste fall må du lyve til ham og si at pakken inneholder noe annet enn vape. Du kan kanskje si at du har bestilt et dataspill, klær eller noe annet, men da blir det vanskelig å forklare hvorfor du ikke vil vise det til ham. 

Det er 18 års aldersgrense for salg av vape og noen firmaer som selger vape krever at man viser ID når man henter pakken. Hvis den vapen du har kjøpt krever ID, så må broren din hente pakken for deg. Og hvis han skal vise sin ID for å hente den, så synes jeg du bør fortelle ham hva det er han skal hente. 
 


Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser