Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 13 år og vil ha tatovering, må begge foreldrene mine samtykke til det? 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vil gjerne ta en liten tatovering på armen min, men mamma nekter meg det og pappa Sier det er greit. Mamma tror at jeg vil angre skikkelig på det, men jeg har tenkt ganske mye på det. Så kan jeg ta med bare pappa vist jeg skal ta tatovering eller må begge bli med inn for at jeg skal ta en liten tatovering?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du lurer om du må ha tillatelser fra begge foreldrene dine for å kunne ta en slik tatovering. 

Hvis begge dine foreldre har foreldreansvaret for deg, må du ha samtykke fra dem begge. Foreldreansvar, er ikke det samme som «den daglige omsorgen» som den forelderen man bor fast hos har.

Lov om barn og foreldre sier at barn gradvis skal få lov til å bestemme hva de har lyst til å gjøre etter hvert som de blir eldre. Siden en tatovering er noe du vil ha livet ut, er det naturlig at foreldrene dine vil kunne sette en grense for når du kan få dette. 

Det er ingen lovfestet aldersgrense for å ta tatovering i Norge, men de fleste studioene har en selvpålagt aldersgrense på 18 år. Noen har aldersgrense på 16 år, dersom man har tillatelse fra foreldrene. Jeg er derfor usikker på om noen seriøse tatoveringsstudioer vil godta at du er 13 år, selv med samtykke fra foreldene dine. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tatovering - er det farlig?

Tatovering (colourbox.com)

De aller fleste får ingen hudreaksjoner av å tatovere seg, men det er likevel viktig å være klar over at det fins flere mulige hudproblemer som kan oppstå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser