Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å ha oralsex når en er under den seksuelle lavalderen?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Når man er under den sexuelle lavalderen, er de ulovelig å ha oralsex da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15!

Takk for spørsmål.

I Norge finnes det noen lover som sier noe om hvordan en kan ha sex og en av lovene handler som seksuell lavalder. Den sier at personer over 16 år ikke kan ha sex med noen under 16 år. Loven er ment til å beskytte barn mot seksuell kontakt fra voksne.

Når en er i puberteten, begynner en å finne ut av hva det er en liker av ulike former for sex. Og når en vet hva en liker, vil en gjerne finne noen å gjøre det sammen med. I puberteten, er det stor forskjell på hvor moden og utviklet en er. To personer som er 15 år kan være svært ulike; en kan ha kommet langt når det gjelder hvor utvokst kroppen er og hvor moden en er, andre kan være langt mere barnslige og lite utviklet. 

Er det slik at det er stor forskjell i modenhet og utvikling på en 14 og 15 åring, kan en få straff siden den kriminelle lavalderen er 15. Er begge to like modne, så vil en ikke få straff. Det spiller ingen rolle hvilke former for sex en har; om en har oralsex, analsex eller vaginalsex, så vil en kunne gjøre noe ulovlig.

Har du en kjæreste eller noen du vil ha sex med og som er yngre enn deg, kan det derfor være ok å snakke med helsesøster og spørre

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Oralsex og munnsex?

Par kysser (colourbox.com)

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan? Kanskje kan du finne forklaring og noen tips her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser