Hopp til hovedinnholdet

kan foreldrene mine nekte meg å overnatte hos kjæresten?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 17 år som lurer på om foreldrene mine kan nekte meg å overnatte hos kjæresten min i ukedagene kun pga. Skole? Han er 18 og lærling så han må legge seg tidlig og opp tidlig derfor er det ikke noe problem med tanke på skole. Jeg er jo ikke skolepliktig lengre, kan de da nekte meg det eller kan jeg bestemme selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Mange ungdommer stiller det samme spørsmålet som deg og jeg skjønner at du ønsker svar dersom du vil overnatte sammen med kjæresten din også i hverdagene.

Det er nok dessverre slik at helt frem til du fyller 18 år har foreldrene dine ifølge barneloven både rett og plikt til å ta avgjørelser på dine vegne i personlige forhold. Dette gjelder selv om du ifølge den samme loven har rett til å bestemme om du vil gå på skole eller ikke. Så det er de som til syvende og sist bestemmer når du kan overnatte og hvem du kan ha på overnatting/ få overnatte hos.  

Men når det er sagt, tenker jeg at så lenge du er over den seksuelle lavalder, og du er tett opp til å være 18 år, bør dine meninger være av svært stor betydning i slike spørsmål. Foreldrene dine skal gi deg stadig større selvbestemmelsesrett frem til du blir myndig. Så det skal være gode grunner til at dine foreldre fortsatt nekter deg å overnatte hos kjæresten din når dere er såpass voksne. Du bør selv få ta ansvaret med å komme deg tidsnok på skolen. 

Jeg tror at du gjør klokt i å snakke med foreldrene dine om hva du ønsker, og hvorfor det er viktig for deg og kjæresten å få overnatte hos hverandre. Hør også med dem hva de tenker og hvilke innvendinger de har. Hva kan være årsaken til at de sier nei? Kjenner de kjæresten din godt, vet de at han er en gutt de kan stole på? Tenk etter om det er noe du kan gjøre for å betrygge foreldrene dine i forhold til at dere klarer dere fint selv og at du er trygg når du er hos kjæresten din.

Jeg håper dette ga svar. Jeg legger også ved noen artikler du kan lese som handler om det du spør om. Jeg ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Når er det OK å overnatte hos kjæresten?

To tannbørstrer og tannkrem (colourbox.com)

Mange ønsker å sove over sammen med kjæresten sin. Det er en deilig tanke å kunne krype tett inntil kjæresten om kvelden og få lov til å bli der hele natten. Men foreldre kan sette en stopper for den drømmen, ofte fordi de syns det er for tidlig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser