Hopp til hovedinnholdet

Jeg kjøpte en kniv som jeg prøvde å selge, og nå er jeg innkalt til politiet. Kan dette få alvorlige konsekvenser?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Eg kjøpte en kniv på internett som eg ikkje hadde lov å ha av foreldrene mine. Eg ville selge den til en venn fordi eg ville bli kvitt den. Han hadde da vist kniven til andre folk og dei hadde vist det til en voksen i en fritidsklubb.Eg har ikkje fått pengane av han so eg har teknisk sett ikkje solgt den. Dei rapporterte det til politiet, og dei fikk kontakt med foreldrene mine. Eg skal i avhør. Kan ditte føre til alvorlege konsekvenser?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg regner med at det er snakk om en kniv som ikke er lovlig i Norge.

Du kan ikke bli straffet, fordi du er under den kriminelle lavalderen på 15 år.  Du skriver at politiet har kontaktet foreldrene dine, og at du er kalt inn til avhør. Dette kan også tenkes å være en bekymringssamtale. Politiet kan kalle inn barn under 15 år og foreldrene til bekymringssamtale, hvis de har grunn til å tro at man har gjort noe ulovlig, jf. politiloven § 13 fjerde ledd. Politiet bruker gjerne slike samtaler der barn har begått lovbrudd for første gang. Formålene med samtalene er å forebygge nye lovbrudd, at barnet skal forstå konsekvensen av handlingen sin, samt å få kartlagt om det er behov for hjelp fra det offentlige. Politiet kan for eksempel vurdere at det er nødvendig å kontakte barnevernet. Uansett vil politiet antakelig inndra kniven.

Politiet kan også etterforske saken. Det følger av straffeprosessloven § 224 annet ledd at politiet har plikt til å etterforske lovbrudd som er blitt begått av barn mellom 12 og 15 år. Hvis politiet igangsetter etterforskning, og saken ikke er bagatellmessig, har de plikt til å underrette barnevernet, jf. straffeprosessloven § 232 a.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Går med kniv og våpen

Gutt med kniv (colourbox.com)

Jeg blir truet av en gjeng på skolen, og føler meg aldri trygg når jeg går ute på kveldene. Det føles bedre når jeg har en kniv innenfor beltet, men jeg vet jo at det egentlig er ulovlig. Er det ikke slik?

Og - kan jeg eie en karambitkniv?

Les mer

Kan jeg eie kniver og andre voldsprodukter?

Kniv (colourbox.com)

Hva er lov å eie, og kan jeg ha en kniv kun for trening?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser