Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 13 år og er veldig forelska i en gutt som er 18 år

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er 13 år og er veldig forelska i en gutt som jeg har hengt mye med det siste året. Jeg føler at han liker meg veldig godt også. Men han er 18 år. Han roser meg hele tiden og er kjempe snill. Har gode karakterer og drikker veldig lite. Hva burde jeg gjøre. Satse på han eller la det gå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du er 13 år og er veldig forelsket i en gutt på 18 som du har hengt mye med det siste året. Du lurer på hva du skal gjøre. 

Det er ganske vanlig å falle for noen som er eldre enn seg selv. De virker ofte mer modne og det er spennende, men samtidig litt skummelt! I ungdomstiden er det gjerne slik at man forelsker seg ofte - og at følelsene slukner relativt fort igjen. 

En gutt på 18 år er for gammel for deg som er 13 år slik jeg ser det. Han er en voksen mann med voksne behov, mens du fortsatt er barn/ungdom. Det er mange ting han har lov til som ikke du kan gjøre ennå, noe som kan gjøre et forhold mellom dere vanskelig. På samme tid trenger ikke aldersforskjellen å ha så mye å si i et forhold. Det er viktigere med livserfaringer, modenhet og interesser. Jeg har altså ikke noe fasitsvar å gi deg. 

Det største problemet i et forhold mellom dere kan være nærhet og seksualitet. En mann på 18 år ikke har lov til å ha seksuellkontakt med en som er yngre en 16 år. En mann på 18 år vet at denne regelen finnes og det er hans ansvar å holde seg unna deg seksuelt. Dere skal så klart få være gode venner, men når vennskap gradvis utvikler seg til å bli flørtende så er dette feil.

Menn på 18 år kan ha vansker med å bare være venn med en jente, men dette er hans ansvar og det må han altså bare klare.

Jeg tenker at det enkleste for deg er å se på denne gutten som en venn. Som jeg skrev innledningsvis, forelsker man seg ofte når man er ung, så jeg tenker at det nok dukker opp andre gutter du kommer til å forelske deg i. Om gutten du liker er på samme alder som deg, vil det være mye lettere å ha et kjæresteforhold.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser