Hopp til hovedinnholdet

Mamma lar meg ikke være hos pappa

Jente 14 år
 

Spørsmål

Mamma lar meg ikke være annen hver uke hos pappa, hele livet mitt har jeg bare hvert hod pappa annen hver helg. Og jeg har slitt veldig lenge hos henne, hun behandler meg ikke bra. Og hun har heller ingen god grunn til det. Og nå smisker hun med meg og gir meg ting. Pappa sier jeg bare kan reise til han og ikke bry meg om hva mamma sier. Burde jeg bare dra til pappa i fag oh ikke bry meg om hva mamma sier eller la være og bli hos mamma?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår godt at du lurer på dette, det må være vanskelig for deg å bli stående midt i et slikt dilemma. Jeg syns ikke du burde reise avgårde fra den ene til den andre uten at det er avtalt ordentlig mellom foreldrene dine. Men jeg syns absolutt du bør si ifra til dem (og kanskje spesielt mamma) at du vil være med å bestemme over samværsordningen dere har, og at det ikke er greit sånn som det er nå! Jeg skal fortelle deg litt om hva loven sier og hvordan du kan gå frem:

Det er de voksne sitt ansvar å lage gode regler for samvær når de er skilt. De har de faktisk plikt til, i følge barneloven. Barneloven handler om barns rett til å bli hørt i saker som angår dem. Der står det blant annet at det skal tillegges stor vekt hva barn over 12 år mener. Også yngre barn har rett til å si sin mening og bli hørt på. Når mamma og pappa skilte seg måtte de lage en samværsavtale seg i mellom som sa noe om når du (og kanskje dine søsken?) skulle være hos hvem. Den plikter de å følge. Du har samværsrett med foreldrene dine i følge loven!

Dette betyr at det skal veldig gode grunner dersom mamma bestemmer at du ikke kan være sammen med pappa sånn som det egentlig er avtalt. Gode grunner kan for eksempel være at pappa ikke klarer eller er i stand til å ta vare på deg. Det høres ikke ut som dette er saken i din situasjon, det høres heller ut som du ikke har det bra hos mamma, ut ifra det du forteller.

Hvis foreldrene dine ikke klarer å bli enige, så kan de få hjelp på et familievernkontor til å komme frem til en ny avtale om hvor du skal bo og når. Det var nok helt sikkert på et slikt kontor at de laget den første samværsavtalen da de skilte seg. Noen ganger er det riktig å endre på avtalene, det er det mange som gjør. Når de gjør det er det viktig at du blir hørt, og får si din mening. Alle endringer bør være skriftlige for å unngå misforståelser. Hvis du følger denne linken kan du søke opp hvilket familievernkontor som er nærmest deg der du bor. Du kan ringe dit selv som barn bare for å få litt råd og veiledning, du trenger ikke si ifra til de voksne først. Kanskje de på familievernkontoret kan hjelpe deg å snakke med mamma og pappa? Hvis mamma og pappa ikke vil forhandle om avtalen eller hvis de fortsetter å være uenige etter at du har prøvd dette, kan du gå til helsesøster på skolen din. Fortell henne om dilemmaet du står i og hun vil kunne hjelpe deg å snakke med mamma og pappa. Helsesøster kjenner godt til regler og til dilemmaer man kan komme opp i ved skilsmisser. Hun har god oversikt over hjelpesystemet. I tillegg kan hun snakke med deg om hvordan du har det oppi alt dette. Det kan være godt å snakke med en utenforstående, når ting er vanskelig hjemme.

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Jeg håper mamma og pappa tar ansvar og finner en løsning som er god for DEG. Du er såpass stor at din mening skal få betydning i forhold til den avgjørelsen som blir tatt. 

Lykke til, jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser