Hopp til hovedinnholdet

Er det greit og være sammen med ein 18 åring når du selv er 14?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Er det greit og vere smammen med ein 18 åring når du skjøl er 14?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14!

Takk for spørsmål.

Det er ikke uvanlig at en kan bli forelsket i en person som er eldre eller yngre enn seg selv, dette er noe svært mange opplever og synes er fint. En aldersforskjell på fire år er ikke mye, men når en er 14 og den andre 18, er det likevel en stor aldersforskjell.

Når en er i puberteten, skjer det mye med kroppen. En vokser i høyden, det kommer hår på deler av kroppen som før var uten og en begynner å legge merke til hva og hvem en blir forelsket i og kåt på. Alt dette skjer i rykk og napp. Det betyr at en utvikler seg i forskjellig tempo og at en kan være svært moden eller barnslig som 14 åring. Aldersforskjellen på fire år kan med andre ord være enda større siden modenheten kan være svært forskjellig. 

Noe annet som er ok å vite, er at det i Norge finnes en lov som sier noe om hvor gammel en må være for å ha sex med noen. Loven handler om seksuell lavalder og sier at en må være 16 år for å ha sex med noen og at en som er over 16 ikke kan ha sex med noen under. Loven er ment for å beskytte barn mot uønsket seksuell kontakt fra voksne og fra å ha sex før en er moden nok til det.

Det kan være en fin løsning for deg å diskutere dette med vennene dine eller kanskje en av foreldrene dine - om du snakker godt og åpent med de. Da kan du få råd som gjør det enklere for deg å kjenne etter hva det er som vil være rett for deg. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser