Hopp til hovedinnholdet

Får ikke lov å være hjemme alene i helgene

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 15 år, jeg bruker ikke snus, røyk eller drikking. Jeg har lyst til å være hjemme alene en helg, men mamma sier at jeg er for «umoden» og at jeg ikke er ansvarlig nok. Hun skal tvinge meg med på hytta en helg å stå på ski med søskene mine. Jeg har aldri fått være hjemme alene en natt engang. Mamma har skikkelig strenge regler og blir veldig fort sur. Jeg prøver så godt jeg kan med å følge reglene men får ikke lov:-((..... Burde en 15 åring få være hjemme alene? Har planer med kompiser.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du spør oss på ung.no

Du ønsker å være alene hjemme en helg, men får ikke lov av moren din. Hun sier du er for umoden. 

Jeg forstår godt at du ønsker å ha en kveld/natt hjemme alene, sammen med kompiser. Problemet er at det hver helg er vennetreff som utarter seg til kaos og hærverk. Politiet har derfor gått ut og anbefalt foreldre å ikke la barna være alene hjemme i helgene. 

Mitt råd til deg er:

Spør moren din hva som skal til for at hun syns det er greit at du er igjen hjemme en helg. Hva legger hun i ordet moden? Kan du for eksempel ha en annen voksenperson i huset, som oppholder seg i en annen etasje mens du har vennene på besøk?

Jeg forstår at du syns moren din er streng, men jeg tror ikke hun setter disse grensene for å være vrang eller slem mot deg. Hun vil passe på hjemmet deres og sørge for at du ikke havner i trøbbel. 

Legger ved noen artikler som du vil ha nytte av å lese.

Lykke til

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser