Hopp til hovedinnholdet

Kan vi ha sex når vi er begge 13 og begge har lyst?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Eg lurer på om jeg og kjæresten min kan ha sex når vi er begge 13 og begge har lyst. Og er det lov at eg fingrer henne og hun ronke meg? Vi har begge lyst å gjøre det men ja. Vi kliner å sånt å mye mer det hadde vært greit å fått et svar

Besvart 08.09.2018 13:57
 

Svar
Hei gutt 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk. 
Sex er all form for seksualitet mellom personer, ikke bare samleie. Fingring og runking er altså en form for sex. 
Kanskje dere kan tenke gjennom og snakke om det følgende:
Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.
Man må være på omtrent samme alder og modenhets-nivå.
Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt. Hvis man ikke er vant til å onanere til orgasme, er det vanskelig å ha sex med en annen. Da vet man ikke hva man liker og nyter. Man må lærer seg å onanere til orgasme før man har sex med en annen person. 
Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon. Hvis en eller begge av partene har hatt sex med andre tidligere kan man ha kjønnssykdommer/seksuelt overførbare infeksjoner (SOI). Man må beskytte seg mot SOI:  
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.
Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
I de fleste forhold starterman som regel med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig.
Det er også sånn at mange jenter blir skuffet over det å ha samleie. De kjenner lite eller ingenting. Det er fordi det er få nerver i skjeden og sånn må det være med tanke på at skjeden også er en mulig vei ut for en baby en gang i framtida. Hvis det var masse nerver i skjeden ville det være uutholdelig smertefullt å føde. Men man kan lære seg å like samleie etterhvert, og noen liker det med en gang. Det er bare omlag 30 % av jentene som nyter samleie.
Snakk med kjæresten om dette. Dere kan lese dette sammen og snakke om det. Dere kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 


Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker dere alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser