Hopp til hovedinnholdet

Er det lovlig for meg på 18 år å bli kjæreste med en på 15 år?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Så jeg er 17 blir 18 i november, jeg holder på med en på 14 som blir 15 i oktober. Er det lovlig greit at vi blir sammen

Besvart 28.09.2018 12:16
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Det er ingenting i veien for at en 15 åring og 18 åring kan bli kjærester, men det kan i noen tilfeller medføre endel konsekvenser som en ikke helt har tenkt på.

Du som er 18 år kan være med på og gjøre ting som den på 15 år er for ung til. Og noen ganger kan det være utfordringer i forhold til venner og andres holdninger til at det er såpass stor aldersforskjell på dere. For det kan være stor forskjell i modenhet og interesser mellom en gutt på 15 år og en jente på 18 år. 

Men du tenker kanskje også på om det er er lovlig for dere å ha sex?

At den seksuelle lavalder i Norge 16 år, betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Og for at unge skal ha sex før de er modne for det. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes, altså deg, i dette tilfellet.

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Er dette tilfelle hos dere?

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. For å bli straffet, må politiet få vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med. Noen ganger har foreldre anmeldt dette til politiet. Det kan også skje at en av ungdommene anmelder fordi de har følt at det ikke var frivillig.

Det er uansett viktig å ta konsekvenser av egne handling, være klar på egne grenser og ikke presse noen til å ha sex, eller la seg presse til å ha sex.  En må også sørge for å bruke sikker prevensjon om en velger å ha samleie. Dette kan du få god informasjon og hjelp for på helsestasjon for ungdom.

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.

Håper dette var svar på ditt spørsmål og ønsker deg alt godt.Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser