Hopp til hovedinnholdet

Er det greit at vi er alene hjemme på netter og kvelder?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gut på 13 år som har en lillesøster som nettop fylte 9. Jeg lurer på om det er greit at vi er alene på kvelder og netter? Dette er i helger og kvelder før vi skal på skole. Vi bor i Oslo i ei blokk på grunerløkka. Vi kjenner ingen her, heller ikke noen naboer. Søsteren min reiser også alene med buss til bussterminalen, går til Oslo s for å ta tog til Jessheim og buss videre derfra. Er dette greit?

Besvart 08.11.2018 20:59
 

Svar
Hei gutt 13 år.

Tusen takk for at du skriver til Ung.no!
Det er veldig fint at du tar kontakt og stiller et så viktig spørsmål. Dette er nok noe du har tenkt en del på, og selv har gjort deg opp en mening om. Du er bare 13 år, og har en lillesøster som akkurat er fyllt 9. Slik jeg tolker det du skriver, så er dere mye alene i helger og kvelder før dere skal på skolen. Dere kjenner ingen der dere bor, og det gjør sikker sitt til at det føles utrygt for dere når dere må være alene.
Det at din lillesøster må ta buss og tog alene er ikke greit. Særlig med tanke på reiseruten du beskriver. Mye kan skje, og det er et stort ansvar for ei lita jente.

Du som nettopp er startet i ungdomsskolen føler sikkert på et ansvar for din søster og deg selv, som ikke er helt greit. Er dette noe du har snakke med dem hjemme om? Hvis du ikke synes at dette er greit, så kan du si i fra om det til de voksne hjemme. Vær tydelig på hva du tenker om det, og at det føles vanskelig og galt.
Foreldre har plikt til å ta ansvar og gi trygge forhold for barna sine til å vokse opp å utvikle seg på en god måte. Slik du beskrive din og din søsters situasjon, så virker det ikke som det er slik for dere.

Har du tenke på at du kan snakke med en voksen du stoler på om dette, kanskje en på skolen din du føler du kan åpne deg for? Du kan for eksempep ta kontakt med helsesøster på skolen din for få hjelp. Helsesøster har masse erfaring med barn og unge og kan være en god støtte for deg.

Dersom du ønsker å snakke med en voksen anonymt og gratis for å få råd, kan du ringe til Kors på halsen. Der kan du også bruke chatten.

Det du forteller om er ikke greit, og jeg håper at du snakker med noe om hvordan det er for deg og din lillesøster hjemme slik at dere kan få litt hjelp.

Ønsker deg lykke til, og håper at dette var til hjelp!


Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Barneloven

Skater (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser