Hopp til hovedinnholdet

Er det straffbart for en over 18 å kysse eller være kjæreste med en under?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Spørsmål 1: Er det straffbart, hvis en mann på over 18 år, kliner en jente på under 18 år, uten å ha sex og uten å kysse I munnen?? Følge hvilken lov?? Spørsmål 2: Er det straffbart, hvis en mann over 18 år, gjør et forholdt/bli beste venner/bli kjæreste med en jente på under 18 år, uten å ha sex og uten å kline og uten å kysse I munnen?? I følge hvilken lov?? Spørsmål 3: Er det straffbart, hvis en mann over 18 år, kysser en jente på under 18 år I munnen, uten å ha sex og uten å kline. I følge hvilken lov??

Besvart 07.12.2018 15:06
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det er ingen lov mot noe av det du skriver. 

Spørsmål 1: Det er ikke straffbart, hvis en mann på over 18 år, kliner en jente på under 18 år, uten å ha sex og uten å kysse I munnen.

Spørsmål 2: Det er ikke straffbart, hvis en mann over 18 år, gjør et forholdt/bli beste venner/bli kjæreste med en jente på under 18 år, uten å ha sex og uten å kline og uten å kysse I munnen.

Spørsmål 3: Det er ikke straffbart, hvis en mann over 18 år, kysser en jente på under 18 år I munnen, uten å ha sex og uten å kline. 

Det som er straffbart er om en person over 16 år har sex med en person under 16 år. 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:

"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..."

"Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."...

"Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling".

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Hvis man blir anmeldt for å ha sex med en person under 16 år er det domstolen som bestemmer om man er jevnbyrdige i alder og utvikling, og om man kan straffes eller ikke.

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. For å bli straffet, må politiet få vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med. Noen ganger har foreldre anmeldt dette til politiet. Det kan også skje at en av ungdommene anmelder fordi de har følt at det ikke var frivillig.

Håper dette ga deg svar på det du lurte på :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex