Hopp til hovedinnholdet

Konsekvenser av lovbrudd som mindreårig

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Yo, jeg lurer på hva skjer hvis jeg går inn til kiwi og begynner og rive ting ned og dytte ned varer og sånn kan jeg handle i trøbbel for detta? Jeg er 13 veldig snart 14 år og jeg lurer også på hva hadde skjedd hvis jeg stjal alkohol fra kiwi. - mm

Besvart 04.01.2019 12:57
 

Svar
Hei

Både det å ødelegge varer i en butikk og det å stjele fra en butikk er lovbrudd, som man i utgangspunktet blir straffet for. Du er under den kriminell lavalder, som er 15 år, og kan derfor ikke få en straffereaksjon av politiet eller ved dom.

Selv om du ikke kan straffes med fengsel eller bøter, betyr ikke det at en slik handling ikke vil få konsekvenser. Forholdet kan fortsatt bli anmeldt og politiet kan etterforske saken. Politiet kan blant annet kalle deg inn til en bekymringssamtale for å prøve å finne ut hvorfor du gjorde som du gjorde og hvordan det kan unngås at du gjør slike ting igjen. Hvis politiet er bekymret for hvordan du har det, kan de involvere barnevernet. Les mer om politiets bekymringssamtale i vedlagte artikkel.

I tillegg risikerer du, selv om du er et barn, å bli erstatningsansvarlig hvis du skader eller ødelegger noe i butikken. Se skadeerstatningsloven §§ 1-1 og 1-2.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

Bekymringssamtale

Bekymringssamtalen brukes av politiet som en samtale med ungdom under 18 år som har begått et lovbrudd eller i tilfeller der politiet tror at en person under 15 år har gjort et lovbrudd.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser