Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å kontakte legen uten at mamma får vite det, hvordan gjør jeg det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg leste noen artikler om at fra man er 12 år har man rett til å kontakte fastlegen uten at foreldre trenger å vite det. Jeg "ga fra meg retten" til å kontakte fastlegen til mamma, men ønsker nå å kontakte legen uten at mamma får vite det. Hvordan gjør jeg dette?

Besvart 28.02.2019 20:42
 

Svar
Hei

Fastlegen din har taushetsplikt. Ungdom over 12 år kan gå til legen uten at foreldrene trenger å vite om det. Det kan gjøre det lettere når det faktisk er gratis å gå til fastlegen frem til du er 16 år. Hva legen har taushetsplikt om og hva som eventuelt må sies til foreldre kan du lese mer om i artikkelen om helsepersonell og taushetsplikt .

Selv om det ofte er smart å snakke med foreldrene sine om vanskelige ting, så har du altså egne rettigheter. Du kan ringe å bestille time og gå dit uten hennes samtykke.

Du kan også ta kontakt med Helsesykepleier på skolen, eller Helsestasjon for ungdom som er gratis, og du må ikke bestille time. De har taushetsplikt på lik linje som legen. Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser