Hopp til hovedinnholdet

Jente 17 år! Kan foreldre nekte unge under 18 år bruk av snus og alkohol?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Litt usikker på om dette er riktig tema, men tenkte det kunne gå siden det omhandler aldersgrense (18) for kjøping av tobakk og noe alkohol. Har først noen grunnleggende spørsmål: -Fins det aldersgrense for BRUK av disse midlene? (altså ikke kjøpe men faktisk BRUKE) -Hvis ja, er det straffbart? Videre lurer jeg også på: jeg har en venninne som snuser, som fyller 18 i januar. Foreldrene vet ikke om dette, men hun har holdt på en stund og det er av eget ønske, noe jeg ikke har noe problem med i det hele tatt. Hun har tenkt på noe i det siste som jeg håpte dere kunne gi oss noenlunde svar på, nemlig: ved fylt 18 år, fortsatt boende sammen med foreldre, er det mulig for foreldre å stoppe ung voksen fra bruk av slike midler? Vil da legge trykk på at det er ved fylt 18 år. Hvis svaret er ja, lurer jeg også på om de fortsatt kan stoppe ung voksen ved bruk av slike midler, dersom vedkommende IKKE er boende sammen med foreldre. Tusen takk for råd og tips! Det settes stor pris på.

Besvart 18.05.2019 10:34
 

Svar
Hei!

Det at det ikke er lov til å kjøpe tobakk og alkohol når man er under 18 år, innebærer også at det ikke er lov til å bruke det.

Det er imidlertid ikke straffbart for ungdom under 18 år å bruke det. 

Et unntak for straff for de som ikke har fylt 18 år, er dersom man ved reiser til/ fra utlandet har med tobakk eller alkohol i tollen. Det vil medføre bot, da de ikke har "kvote" på slikt kjøp.

Det er derimot ikke lov for voksne å selge eller gi tobakk og alkohol til mindreårige. Noen har derfor brutt loven om mindreårige får tak det. Det er de voksne som har det juridiske ansvaret for at mindreårige ikke skal få tak i tobakk og alkohol. De kan i prinsippet få straff med bot om det oppdages.

Foreldre har derfor ikke lov til å gi dette til barna sine. Her vil det nok være avgjørende hvilke alder det er på ungdommen, hvilke konsekvenser det vil ha for foreldre.

Om foreldre eller andre ga tobakk og alkohol til en 13-14 åring, vil være mer alvorlig enn om de ga det til en 17-åring. Da vil de kunne bli meldt til barnevernet.

Ungdommer skal gradvis kunne ta flere egne valg i livet sitt etter hvert som de blir mer voksne. Samtidig er det foreldres ansvar å beskytte barna sine og gi dem en god balast til å klare å ta ansvar for seg selv i voksen alder. 

Det er nok vanskelig for foreldre å stanse en ung voksen på 17 år å bruke snus, om hun/han selv ikke ønsker å slutte. Når man nærmer seg 18 år, vil det være naturlig at ungdommen får mer ansvar for om man vil følge foreldrenes råd og anbefalinger, eller ta andre valg. Foreldre kan selvsagt nekte ung voksen å bruke det i heimen, men kan nok ikke nekte for om vedkommende snuser utenfor heimen. 

Når ung voksen er fylt 18 år, bestemmer vedkommende selv om hun/ han ønsker å bruke snus eller alkohol. Det gjelder både for de som bor hjemme og de som ikke bor hjemme. 

Man regnes da som myndig og foreldre må respektere deres valg. 

Jeg legger ved noen artikler det også kan være nyttig å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Få svar på hva aldersgrensen betyr i praksis.

Les mer

- Drikker alkohol uten å være 18 år

Jente drikker øl

Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig? Hva skjer hvis politiet ser meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser