Hopp til hovedinnholdet

Har mamma rett til å nekte meg å være sammen med en 6 år eldre mann?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ikke sikker på om jeg har plassert spørsmålet under riktig kategori, men jeg gjør et forsøk. Saken er at jeg er sammen med en gutt på 22 år. Jeg fyller seksten i år, så teknisk sett er det seks år mellom oss. Han er ikke veldig moden, og jeg er omtrent så moden som man ER det året man fyller seksten, men jeg har tenkt mye på dette og vil gjerne at det skal fungere. Vi har kjent hverandre veldig lenge, og den siste måneden har det utvikla seg til mer. Jeg er allerede veldig glad i han og veldig forelska, og utrolig nok har han de samme følelsene for meg. Vi har det alltid morsomt sammen, og om jeg er lei meg tørker han bokstavelig talt tårene mine. Problemet er at mamma nekter meg å være sammen med han. Hun sier at det eneste hun tenker på er mitt velvære og min framtid. Stefaren min sier også at fremtidige kjærester kommer til å se på "merittlista mi". Foreløpig vil jeg egentlig ikke ha andre enn han, og han har ingen spesielle planer for framtida, og barn er langt frem for han akkurat som det er for meg. Dermed kan jeg ærlig si at han ikke kommer til å skape noen problemer for framtida mi. Og om det blir slutt vil jeg ikke ha noen som ikke kan godta hvem jeg er og hvem jeg har vært sammen med. Har mamma noen rett til å bestemme hvem jeg er sammen med, og har du eventuelt noen gode argumenter så jeg kan slippe en svææær familiekrangel?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

 

Vi har en lov som heter Barneloven som regulerer noe av hva  et barn/en ungdom kan bestemme når du er under 18, men den tar ikke opp noe spesifikt om slike ting. Men foreldrene dine har ansvaret for deg så lenge du er under 18, og så lenge du bor hjemme hos dem. Dere må selvsagt prate om dette. Det beste for deg er å være åpen med dem. Fortell dem hva som skjer, hvorfor du vil dette og hvorfor du tror det er bra. Fortell dem hvorfor du ikke ser noen problemstillinger med det - og hvis du ser noen problemstillinger, så fortell dem det også så de ser at du er moden og reflektert. Jeg tror ikke de kommer til ta avgjørelsen din på alvor om du tror at det å være sammen med en mann som er 6 år eldre er en dans på roser. Tenk nøye over dette selv - hvordan det vil gå ut over omgangskretsen din (kan han være sammen med deg og vennene dine, VIL han det??), om han kan påvirke deg til å gjøre ting du ikke er klar for/ikke har lov til (sex, alkohol, røyking osv), hva som skjer senere osv. Foreldrene dine er nok bekymret for hva HANS motiver er i dette forholdet ettersom han er 6 år eldre enn deg og egentlig normalt burde ha gått etter jenter som var maks 3 år yngre enn han. De er nok også bekymret for at du tidligere enn normalt vil bli påvirket til ting som er 18 års aldersgrense på, ettersom han tross alt har kunnet gjøre disse tingene i 4 år allerede.

 

Du må også bli sikker på om han faktisk vil inn i et seriøst forhold, og snakke med han om utfordringene med det. Les artikkelen jeg legger ved om aldersforskjell i kjæresteforhold! Jeg vil ikke gi deg noen råd om hva du kan argumentere med, for de eneste argumentene i et slikt forhold er kjærlighet. Jeg tror ikke det hjelper å si til foreldrene dine at han er umoden, det er heller et dårlig argument. Du må heller være åpen med dem, fortelle dem alt, og vise at du har tenkt nøye gjennom dette.

 

Mvh

Ungdomsredaksjonen, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser