Hopp til hovedinnholdet

Gutt (17) liker en jente på 14 år. De har kjent hverandre i 5 år og tilbringer mye tid sammen. Hvis noe vil skje i fremtiden, vil det være galt da?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Har ei jente som jeg liker veldig godt, og ho liker meg. Men ho er 14 år gammel. (Jeg er 98. Ho er 02.) Vi har kjent hverandre i hele 5 år og er godt kjent, tilbringer mye tid sammen og er glad i hverandre. Hvis noe ville skjedd i fremtiden ville det vært galt da? Eller er denne 4 års forskjellen alt for stor?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no.

Du forteller at du liker en jente som er 14 år gammel, altså og 4 år yngre enn deg, og lurer på om det er greit hvis noe skulle skje mellom dere i fremtiden.

En aldersforskjell på 1-3 år er vanlig. Og hvor stor forskjellen er avhenger av hvor gammel du er og modenhet. I den alderen dere er i nå utvikler man seg veldig fort. Forskjellene mellom en på 14 og en på 17 kan virke ganske store, mens etter noen år, når dere er 16 og 20, er kanskje ikke forskjellene like store og betydningsfulle.

Det er ikke selve aldersforskjellen som er det mest vesentlige, men modenhet, livserfaringer og interesser. Hvis dere ønsker å bli kjærester en gang i fremtiden, er det opp til dere to å bestemme og hva dere føler for hverandre.

En annen utfordring vil være at den på 17 vil være klar for ting den på 14 ikke er enda. I alderen 16-18 år blir mange nysgjerrige på sex, og det kan være vanskelig å være sammen med en som ikke er klar for det enda. 

Det er viktig å huske at i Norge er den seksuelle lavalderen 16 år. Det betyr at en over 16 år ikke har lov til å ha sex med en under 16 år, men kan bli straffet for det.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese.

Heia kjærligheten!

 

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

- Jeg vet ikke om jeg vil ha sex eller ikke?

Par som ligger i senga (colourbox.com)

Jeg vet ikke om jeg er klar for å ha sex. Jeg har litt lyst på det og føler jeg må siden "alle andre" har det, men samtidig er jeg veldig usikker på om jeg er klar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex