SVAR
Besvart 14.10.2013 12:23:15
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Det høres ut som du har vært ute på en skikkelig fest og fått blackout. Alkohol kan føre til blackout fra 1-1,5 promille og oppover. Det som skjer er at overføringen fra korttidsminnet/arbeidsminnet til langtidsminnet svekkes, slik at man ikke husker noe fra hendelsen senere, men der og da er man ved bevissthet. Man skal imidlertid være klar over at forhold som væskebalanse, hvor fort man drikker og om man drikker på tom mage også er avgjørende for hvor høy promillen blir, ikke bare hvor mye man drikker.
Risikoen er at hvis du drikker hardt som tenåring/ung voksen, kan det hende konsekvensene vil merkes resten av livet. Ny forskning viser nemlig at et høyt alkoholforbruk tidlig kan gi langvarig svikt i evnen til hukommelse og læring. Om det er slik at mange blackouts øker risikoen mer, er noe usikkert, men det er sannsynlig. Dette kan ha sammenheng med at promillen stiger veldig raskt når man drikker fort og mye. Vi anbefaler deg å lese om dette i artikkelen "Ungdomsfylla skader hukommelsen," (Nrk.no).
En annen risiko ved å drikke seg så beruset, er at du utsetter deg selv for fare. Statistikk viser at i de nordiske landene er 70-80 prosent av de som er innblandet i voldsepisoder påvirket av alkohol. I helgene er nesten alle som kommer med skader på legevakten i Oslo alkoholpåvirket. I tillegg til voldsutøvelse, er noe av dette relatert til nedsatt koordineringsevne og balanse, som gjør deg utsatt for fall og ulykker.
Alkohol kan kalles voldtektsdopet fremfor noe – 2 av 3 kvinner som ble voldtatt i Oslo i 2010 hadde drukket alkohol da de ble voldtatt. Du er også et enklere ransoffer; gutter bør altså heller ikke gå alene hjem.
Når du drikker alkohol, blir du dårligere til å ta vare på deg selv og andre. Tør du stole på at vennene dine passer på deg hvis du blir for full?
Hvis du er interessert, kan du lese mer i vår brosjyre om alkohol. Her kan du laste ned brosjyren i pdf >>
En annen fare du utsetter deg for - i det lange løp - er alkoholavhengighet. Her kan du lese om avhengighet og forskning på dette.