SVAR
Besvart 26.11.2013 16:05:33
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Alkohol er et dempende og et sentralstimulerende rusmiddel. Effekten er først og fremst sløvende og det demper sentralnervesystemet, men ved lavt inntak har det en oppkvikkende effekt.
Det er knyttet mange forventninger til det å drikke alkohol og det å drikke seg full, og det er mye kulturell påvirkning når det gjelder ulike reaksjoner. Dette er også noe av grunnen til at man opplver rusen ulikt, nettopp fordi man har ulike foreninger til hvordan man "skal reagere"på alkoholen. Hvis man har vært edru i ulike miljø der det drikkes alkohol kan man ofte se at i noen miljø blir man "anderledes full" enn i andre miljø. Dette skyldes drikkekulturen, hvordan miljøet er og forventningen til det å være full.
Selv om miljø og forventning kan ha mye å si, vil man likevel kunne reagere ulikt på alkohol, selv om man drikker like store mengder. Noen opplever at de tåler veldig lite alkohol før de merker noe, andre opplever at de må drikke mye mer før de merker noe. Noen som har drukket en del tidligere vil også ha en større toleranse for alkohol enn dem som har drukket lite tidligere.
Er du en rasjonell type uten noe stort behov for drama kan det være at du ikke "lar deg rive med" følelsesmessig av alkoholens virkning på kroppen, noe som kan ha noe å si for hvordan du opplever rusen.
Hvor skadelig alkohol er for leveren din handler ikke bare om hvor mye du drikker, individuelle faktorer kan også ha stor betydning. Uavhengig av dette har du helt i rett i at alkohol ikke er bra for leveren (og kroppen generelt), og at det å drikke mye og ofte kan være skadelig på sikt. Alkoholkonsum angis i alkoholenheter (AE), hvor 1 AE tilsvarer ca. 12,8g ren alkohol (noe som igjen tilsvarer for eksempel én flaske pils, ett glass vin eller én drink med sprit). Et regelmessig konsum på mer enn 21 AE per uke for menn, og mer enn 6 AE per drikkeepisode anses som potensielt skadelig med hensyn til de fleste alkoholrelaterte problemer og lidelser. Du kan lese mer om det her
Vi vil også nevne at alkohol kan ha flere fysiske skadevirkninger for ungdom enn for voksne. Bruk av alkohol påvirker nemlig blant annet veksthormonet i kroppen. Veksthormon produseres i hypofysen (hjernevedhenget) og er viktig for normal vekst og utvikling. Utskillelsen av veksthormon er størst i slutten av tenårene, når veksten er størst, og produksjonen synker gradvis med økende alder. Produksjonen og nivået av det mannlige kjønnshormon, testosteron, vil også gå ned.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til det. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan det lages, hva promille er, og hvordan den påvirker kroppen.
Les mer
attach_file
Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.
Les mer
attach_file
Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.
Les mer