Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer når du drikker alkohol som 14-åring?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 14år og har drukke meg full over 5 ganger. jeg lurer på hva som kommer til å skje? Og er det ulovlig å drikke alkohold når man er under 14år? hilsen: drunk guy

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi er ikke helt sikre på hva du spør om her. Lurer du på hva som skjer med deg rent praktisk hvis noen (foreldre, lærere eller andre voksne) finner ut at du har drukket? Eller tenker du på hva som kan skje med deg fysisk og psykisk som følge av alkoholdrikking? Vi forsøker å svare på begge deler så håper vi at du finner ut av det du lurer på.

Praktiske konsekvenser
Hva som skjer hvis noen voksne får vite at du har vært full kommer an på hva disse voksne selv tenker om alkohol. Hvis de mener at det er helt normalt for ungdom å eksperimentere med alkohol er det ikke sikkert det skjer så mye annet enn at de kanskje vil snakke med deg om det, og advare deg mot å drikke for mye. Hvis derimot de voksne er skeptiske til ungdom og alkohol, kan nok reaksjonene bli strengere. Foreldrene dine kan gi deg husarrest, og kanskje få mindre tillit til deg. Hvis det blir kjent at du har drukket kan, i verste fall, foreldrene til vennene dine nekte dem å være med deg fordi de tror at du kan påvirke barna deres negativt. Hvis vennene dine tar avstand fra alkohol kan det jo også hende at de tar avstand fra deg hvis du drikker.  

Fysiske konsekvenser
Bruk av alkohol påvirker blant annet veksthormonet i kroppen. Veksthormon produseres i hypofysen (hjernevedhenget) og er viktig for normal vekst og utvikling. Utskillelsen av veksthormon er størst i tenårene, når veksten er størst, og produksjonen synker gradvis med økende alder. Produksjonen og nivået av det mannlige kjønnshormon, testosteron, kan også gå ned. I tillegg kan overdreven bruk av alkohol gi diverse skader på organer i kroppen, hvilke skader kan du lese mer om på dette faktaarket fra folkehelseinstituttet. Det er også verdt å merke seg at risikoen for å pådra seg fysiske skader under selve beruselsen er ganske stor grunnet alkoholen egenskaper. Den reduserer balanse og koordinasjon slik at det blir lettere å falle og skade seg, den reduserer dømmekraft slik at det blir lettere å "havne i bråk" som kan ende i slagsmål, og den sløver deg slik at risikoen for at noen velger deg som ransoffer øker.

Psykiske/sosiale konsekvenser
Fordi ungdom ikke er ferdig utviklet hverken fysisk eller psykisk har de også dårligere forutsetningen for å takle alkoholens virkninger. Dette vil igjen øke risikoen for psykiske skader. Overdreven alkoholbruk kan gi angstproblemer og depresjoner (du kan lese mer om det på faktaarket vi allerede har linket til). Du kan også risikere å havne i krangler med venner fordi alkoholen svekker dømmekraften din og reduserer evnen til å tenke rasjonelt. Dette kan føre til at andre oppfatter deg som usaklig, kverulerende og egentlig ganske dum i diskusjoner. I tillegg kan det hende at den svekkede dømmekraften kan få deg til å gjøre ting du angrer på når du blir edru igjen. Dette kan være ting som kan medføre mobbing, eksempelvis legge ut (naken)bilder på sosiale medier, la andre ta bilder av deg, prøve deg på dama til kompisen, spy på den du er forelsket i, tafse på den du er forelsket i, eller generelt oppføre deg som en idiot.

Er det ulovlig å drikke når man er under 18 år?
Loven sier i utgangspunktet ikke noe om at det ulovlig å drikke alkohol dersom man er under 18 år. I Norge er det derimot forbudt å selge eller overlate alkoholholdig drikke til personer under 18 år. Alkoholholdig drikke med 22 volumprosent alkohol eller mer kan ikke selges eller serveres lovlig til personer under 20 år. Man kan altså i utgangspunktet ikke straffes for å drikke alkohol før 18-årsalder. Det er riktignok visse unntak fra dette, drikking på visse serverings- og utesteder og på offentlig plass er ikke lovlig (uavhengig av alder).
Foreldre kan, i kraft av foreldreansvaret, nekte barna sine å drikke før de er 18 år. Politiet kan også, før du fyller 18 år, sende en bekymringsmelding til barnevernet og/eller kontakte foreldre dine hvis de tar deg i å drikke. Det er også viktig å huske på at den som skaffer deg alkoholen, gjør en ulovlig handling, og kan straffes. 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?

Jente trener i skauen (colourbox.com)

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol