Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg drikke alkohol når jeg bruker isotrenin, og er det ikke bra å drikke alkohol når jeg er så ung?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei ung.no! :) Har alltid brukt å smakt alkohol av og til på fester og lignende, men ble først full for 2-3 uker siden. Drikker ikke pågrunn av press eller lignende. Faktisk er det ganske lite av det her jeg bor :) ...men jeg drikker for å kose meg. Føler på en måte at jeg har det så mye morsomere da (selv om jeg vet jeg ikke har lov...). Også gjør jo mange andre av vennene mine det også, hehe :) men tingen er... går forløbig på en isotretinoin-kur fordi jeg har vært plaget med kviser helt siden 12års-alderen... Har blitt opplyst om at alkohol skal brukes med forsiktighet fordi det går utover nyrene (som allerede ikke fungerer optimalt pågrunn av medisinen). Lurer på om det er farlig å bli full en gang i blant? (for det er virkelig ikke ofte jeg drikker). Har den unge alderen min også noe å si her? Så til slutt; jeg vet det ikke er bra å drikke i så ung alder, men som sakt - det er virkelig ikke ofte jeg tar meg den friheten, så det kan vel ikke skade en sjelden gang?:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å ta det siste først. Det er bra at du tenker deg om før du utforsker alkohol nærmere.  Vi vet at jo eldre man er når man begynner å drikke, jo mindre er faren for å få et problematisk forhold til alkohol eller andre rusmidler senere i livet. Professor Jørg Mørland arbeider spesielt med biologisk rusmiddelforskning, og skriver i en artikkel:" Det er ingen helsegevinster for ungdom forbundet med å drikke alkohol. Det er ingen gode grunner til å drikke alkohol. Likevel vet vi at mange ungdommer drikker. For de som velger å gjøre det, kan det være greit å ha noen kjøreregler å forholde seg til, fordi det er risiko knyttet til en hver anledning der man bruker alkohol." Håper denne artikkelen kan være til nytte for deg.

Her kan du også lese mer om ungdom og alkohol, med quiz om temaet.

Når det gjelder bruk av alkohol bør det brukes med forsiktighet under behandling med isotretinoin. Hva som menes med "forsiktig", kan vi ikke gi et eksakt svar på, men det er nok ikke lurt å drikke noe særlig i det hele tatt. Begrunnelsen er at det er viktig at leverfunksjonen ikke hemmes under behandlingen. Hva som skjer avhenger litt av hvordan du reagerer på isotretinoin. Isotretinoin kan påvirke leveren og også føre til økte fettnivåer i blodet. Har leverprøver vist at dette er tilfelle, bør du holde deg helt unna alkohol under behandlingstiden.

Vi anbefaler deg å drøfte dette med legen som har foreskrevet dette til deg.

Til slutt kan det være greit å vite at alkohol kan medføre en kortvarig og forbigående forverring av kviser. Dette skyldes en hormonpåvirkning forårsaket av alkoholen.
 
Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol