Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye kan jeg drikke - vil ikke bli full

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal på en bursdag om noen dager der vi skal drikke litt, og jeg har ikke tenkt å bli full, bare litt brisen. Vi skal ha øl og sprit. Jeg veier 40 kg. Bursdagen varer i ca 3-4 timer tror jeg. Er uerfaren, bare drukket en halv flaske til en fest før og da merka jeg ingen verdens ting. Vil gjerne bli brisen og livlig men IKKE slik at foreldrene mine merker noe. Hvor mye kan jeg drikke og hvor hyppig for å bli glad og livlig men ikke ute av stand til å passe på hva jeg sier? Et veldig viktig at foreldre ikke finner ut av noe! Svar fort plis, er om få dager. Vil gjerne være opplagt dagen etter og, skal på familiegreie og må da ikke vises. Bursdagen blir sikkert mellom 17-22en plass.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvor høy alkoholpromille man får (og hvor full man blir) avhenger av flere ting. Kjønn, kroppsvekt, hvor mye man drikker, hvor fort, væskebalansen i kroppen og om man drikker på tom mage, er alle viktige faktorer.
Virkningen av alkoholen endrer seg med alkoholkonsentrasjonen i blodet, og det er her store individuelle forskjeller. Som tommelfingerregel gjelder:

  • Opp mot og omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket.
  • Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig.
  • Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.
  • Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille.
  • Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.

Som du forstår er alkoholpromillen ikke bare avhengig av hvor mye man drikker.  Hvis du ønsker å være litt forsiktig, kan vi bl.a. råde deg til å spise et godt måltid før du begynner å drikke. Vi kan dessuten anbefale deg å vente litt mellom hver gang du tar en øl, og dessuten drikke vann (eller annen alkoholfri drikke) mellom hvert alkoholinntak.

Du skriver at du veier 40 kg. I følge promillekalkulator - promille.no, vil du ha 0.81 i promille en time etter at du har drukket 2 x 0.33 l øl. Promille synker med ca 0.15 pr time, så hvis festen varer 4 timer vil du ha ca 0.36 i promille når den slutter hvis du drikker

2 x 0,33 l øl med en gang den begynner. Det er verdt å merke seg at det er vanskelig å vite hvordan kroppen reagerer på alkohol når du er så ung og ikke har drukket noe særlig tidligere. Derfor kan det være greit å passe på å drikke sakte, samt holde seg til drikke med lav alkoholprosent (hold deg unna sprit). Da er det nemmelig lettere å bevare kontrollen.

Når det gjelder dagen derpå er det vanskelig å si hvorvidt du kommedr til å være opplagt eller ikke. Hvor godt du tåler alkohol er individuelt og kan variere fra gang til gang.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?

Jente trener i skauen (colourbox.com)

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol