SVAR
Besvart 02.04.2014 23:15:00
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Alkoholbruk i små mengder innebærer vanligvis liten skaderisiko for friske voksne. Større mengder gir derimot rusvirkninger, fulgt av økt risiko for skader og ulykker. Alkoholbruk kan også påvirke psykisk og fysisk helse, familieforhold og andre sosiale relasjoner. Du kan lese mer om alkohol og helseproblemer her.
Bruk av alkohol påvirker blant annet veksthormonet i kroppen. Veksthormon produseres i hypofysen (hjernevedhenget) og er viktig for normal vekst og utvikling. Utskillelsen av veksthormon er størst i tenårene, når veksten er størst, og produksjonen synker gradvis med økende alder. Ved langvarig og hyppig bruk av alkohol foreligger det økt risiko for skader i hjerne og sentralnervesystem, lever, hjerte, bukspyttkjertel og hormonproduserende organer. Etter langvarig alkoholbruk kan det også oppstå depresjoner og psykoseliknende tilstander. Det er også konstatert ødeleggelser av deler av hjernen.
Fordi ungdom ikke er ferdig utviklet hverken fysisk eller psykisk har de også dårligere forutsetningen for å takle alkoholens virkninger. Alkoholen reduserer vurderingsevnen, ungdom har mindre livserfaring enn voksne, og kan derfor gjøre lite veloverveide ting i alkoholberuselse.
Da du sliter med psykiske problemer, er det nok ekstra viktig å være forsiktig med alkohol. Alkohol kan aktivere et gen som er koblet til depresjon - det såkalte CHRM2 genet. ( Kilde: Modum Bad).
For å finne et bra alternativ til alkoholen, kan det nok være viktig å ta fatt i de psykiske problemene du sliter med. Vi kjenner ikke til om du allerede får hjelp i forhold til dette, hvis ikke så anbefaler vi deg å ta kontakt med helsesøster eller sosiallærer på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De vil kunne henvise deg videre slik at du får den hjelpen du trenger.
Når det gjelder spørsmål om røyking anbefaler vi deg å ta kontakt med Røyeketelefonen, de vil kunne gi deg god veiledning i forhold til det.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer