Hopp til hovedinnholdet

Legge seg for å sove etter å ha drukket alkohol

Jente 17 år
 

Spørsmål

Når du legger deg for å såve når du har inntatt store mengder alkohol, sovner du da eller havner du i en så kalt narkose? Har merket selv at når en har lagt seg etter å drukket mye alkohol så klarer jeg ikke å vekke personen etterpå.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du legger deg på kvelden etter å ha drukket er du antakeligvis fortsatt påvirket av alkoholen, og kanskje sovner du fortere enn du pleier. Alkohol er dempende, noe som gjør at man sover tyngre, i hvert fall i første del av søvnen. Men å legge seg til å sove med høy promille, kan også være farlig. Høy promille kan gjøre at pustefrekvensen blir svakere og blodtrykket lavere, noe som kan resultere i pustestans, koma eller død. 

Mens du sover bearbeider kroppen din alkoholen, promillen din synker og du blir edru igjen. Under og etter denne prosessen kan det inntreffe en del abstinenssymptomer som aktiverer kroppen din fysisk, f.eks. svak hjertebank, svetting og aktivering av tarmfunksjon. Kroppen din  klarer ikke å slappe av nok til at søvnkvaliteten blir like god. Derfor opplever mange at søvnen under alkoholrus blir dårligere utover natten. 

Hvis noen du vet er veldig fulle sover og du ikke klarer å vekke personen, er det viktig å følge med. Om personen puster dårlig eller ikke lar seg vekke, kan det være nødvendig å ringe legevakt eller 113. Legg uansett personen i stabilt sideleie, slik at personen ikke blir kvalt om han kaster opp i søvne. 

 Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol