SVAR
Besvart 04.02.2015 14:05:31
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Takk for spørsmålet ditt!
Tobakk, alkohol og andre rusmidler egner seg svært dårlig i kombinasjon med trening, og påvirker kroppens helsetilstand negativt over tid. Inntak av alkohol kan redusere effekten av treningen i dagene etter. F.eks. har det å trene fyllesyk lite for seg. Det beste er å være i ro når kroppen allerede jobber og sliter med å komme på rett kjøl igjen etter det giftangrepet som alkoholen har påført.
Når man inntar alkohol, prøver kroppen å kvitte seg med denne giften så fort som mulig. Nyrene bruker derfor store mengder væske for å kvitte seg med alkoholen. Dette fører til dehydrering; altså væsketap. Vann spiller en kritisk rolle i muskeloppbyggingsprosessen og bare en liten dehydrasjon kan hemme denne mye.
Samtidig som kroppen prøver å kvitte seg med alkoholen, bruker den også store mengder vitaminer og mineraler for å utføre denne prosessen (blant annet vitamin b og c, kalsium og sink). Dette fører også til at kroppen ikke fungerer optimalt, derav vanskeligere muskelvekst og muskelvedlikehold.
Du klarer ikke å yte i like stor grad som hvis du ikke hadde inntatt alkohol. Mengde alkohol har selvfølgelig stor betydning. Et glass vin vil ikke ha noen innvirkning på treningsøkten dagen etter, men hvis du drikker deg full, vil alkoholinntaket helt klart redusere treningseffekten på økten dagen derpå, og kanskje noe på øktene de nærmeste dagene. Koordinasjonsevnen reduseres også ved alkoholinntak, noe som øker risikoen for skade ved trening.
Altså. En seriøs idrettsutøver bør unngå tobakksbruk og alkoholinntak, spesielt i kombinasjon med trening/konkurranse. En fest i ny og ne har ikke nødvendigvis noe spesiell negativ innvirkning, men hvis man blir veldig full vil man miste en treningsøkt eller to dagene etter. Skjer dette ofte vil samlet sett kvaliteten på treningseffekten være noe redusert i forhold til om man unngår alkohol. Formen du allerede har bygget opp gjennom utallige treningsøkter i forkant blir ikke ødelagt av at du tar en fest og drikker alkohol, så det trenger du ikke bekymre deg for. Det du mister er den potensielle treningseffekten du kunne oppnådd dersom du hadde gjennomført trening dagen(e) etter festen. Har du drukket mye alkohol bør det ikke trenes den dagen, i alle fall ikke med høy intensitet, da det kan være farlig.
Lykke til videre!
Vennlig hilsen treningskonsulenten, ung.no