SVAR
Besvart 18.03.2015 14:57:49
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Når du har drukket alkohol tre ganger, er du ikke avhengig. Det tar mer tid og større forbruk til for å bli avhengig av alkohol. Men, det at du tenker mye på alkohol - nesten hver dag - det er nok ikke helt normalt. Det betyr at dine erfaringer med alkohol har gjort et temmelig sterkt inntrykk på deg, og at du har lyst til å drikke det flere ganger.
Ett av kriteriene på avhengighet handler om nettopp det du skriver om, nemlig at man tenker mye på alkohol, og bruker mye av sin tid på tanker, drømmer og fantasier som handler om alkohol og drikking.
Du tenker en del på alkohol, sier du. Det at du tenker såpass mye på alkohol, gjør noe med deg. Det får deg f.eks. til å skrive inn her. Det er ikke bare det at du tenker på alkohol, men det er også slik at du tenker på at du tenker på det. Du er med andre ord selvbevisst. Når du er oppmerksom på deg selv på denne måten, er det noe du kan utnytte til din fordel. Det virker ikke som du ønsker å fortsette å tenke så mye på alkohol ("Jeg elsker å være litt full, [...] Og det høres så galt ut."). Hvis du tenker at dette kan komme til å bli et problem for deg senere, kan du bruke din selvbevissthet for å unngå det.
Det er ikke det at du må holde deg helt unna alkohol, men finne ut hvordan du kan unngå problemer. En mulighet er f.eks. å snakke med noen om det du tenker på. For når du tenker på alkohol, virker det som det kanskje ligger noe annet under - nemlig et ønske om å føle deg mindre sjenert og klare deg bedre sosialt. Kanskje du kan bestemme deg for hvor ofte du vil drikke, og forsøk å holde deg til det. I tillegg kan du f.eks. snakke med helsesøster eller en helsestasjon for ungdom om både ditt forhold til alkohol og ikke minst om hvordan du kan føle deg mindre sjenert og klare deg bedre sosialt - både med og uten alkohol. Slik unngår du at alkohol blir en nødvendighet i sosiale sammenhenger.