Hopp til hovedinnholdet

1. Hvor mye alkohol (for eksempel antall flasker øl) kan man drikke før man mister kontrollen over seg selv? Merker man det selv når man bør slutte å drikke? 2. Hvis man har vært på en fest, hvordan vet man i ettertid at ingen har puttet noe farlig i drikken din? Finnes det noen måte å forsikre seg om dette på i ettertid? Hvis man husker kvelden helt klart, betyr dette at noe sånt ikke har skjedd? 3. Når man ser folk som er påvirket av alkohol er det lett for oss å se at de er påvirket. Ser de det selv? Merker de at de får dårligere balanse og gjør dumme ting osv? 4. Hva er gennomsnittsalderen for når man drikker for første gang?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har noen spørsmål av ren nysgjerrighet :) 1. Hvor mye alkohol (for eksempel antall flasker øl) kan man drikke før man mister kontrollen over seg selv? Merker man det selv når man bør slutte å drikke? 2. Hvis man har vært på en fest, hvordan vet man i ettertid at ingen har puttet noe farlig i drikken din? Finnes det noen måte å forsikre seg om dette på i ettertid? Hvis man husker kvelden helt klart, betyr dette at noe sånt ikke har skjedd? 3. Når man ser folk som er påvirket av alkohol er det lett for oss å se at de er påvirket. Ser de det selv? Merker de at de får dårligere balanse og gjør dumme ting osv? 4. Finner ikke noe svar på dette på nettsider som sirus.no osv.. Hva er gennomsnittsalderen for når man drikker for første gang?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

1. Hvor mye alkohol man kan drikke før man mister kontrollen er individuelt og avhenger mange faktorer som for eksempel kjønn, kroppsvekt, dagsform, alkoholprosent, hvor fort man drikker, omgivelse, om man er vant til å drikke (toleranse), om man har sovet godt, om man har spist, osv. Du kan lese mer om hvordan kroppen reagerer på alkohol i blodet i vedlagte artiklene om promille og beregning av promille.

I generelt kan man si at jo høyere promille man får, jo større er sjansen for at man mister kontrollen over seg selv. Om man merker selv når man bør slutte å drikke varierer nok fra person til person. Hvor mye erfaring man har med alkohol har også noe å si. Når man drikker mye alkohol og/eller sterk alkohol i relativt kort tid går promillen opp fort. Da er det lett å miste kontrollen.

2. Det skjer ikke ofte at noen putter noe i drikken til andre. Hvis man har drukket mye alkohol, og ikke husker noe dagen derpå, er det som regel en virkning av alkoholen (black-out). Man kan unngå problematikken ved å holde promillen lav, og passe på drikken sin. Om man likevel har mistanke om at man har fått i seg noe annet enn alkohol og lurer på hva det kan være, kan man be fastlegen om å ta en urinprøve (helst så fort som mulig). De fleste rusmidler kan påvises i en urinprøve i hvert fall i noen dager etterpå.

3. Om folk merker at de selv er påvirket av alkohol, får dårligere balanse og gjør dumme ting varierer nok fra person til person. Det er vanlig å bli mindre kritikkløs og mer risikovillig når man har høy promille, noe som kan gjøre at man ikke merker det, eller ikke bryr seg om det.

4. Gjennomsnittsalder for alkoholdebut i Norge er ca. 15 år.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Promille - hvor full blir du?

Jente er full på fest (colourbox.com)

Hva er promille? Hvordan vet du hvor høy promille du har? Hva skjer i kroppen når promillen øker?

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol