Hopp til hovedinnholdet

Kan butikken nekte å selge meg øl når jeg er over 18 år?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 19 år gammel gutt som var på matvarekjeden Kiwi for å kjøpe mat og øl. Jeg hadde med min kjæreste på 17 år. Da vi hadde plukket med oss det vi skulle ha, gikk vi til kassen for å betale. Som forventet ble jeg spurt om å vise legitimasjon da ølet kom frem, jeg viste da mitt førerkort og det var greit. Like etter spurte damen om hun kunne få se legitimasjon fra min kjæreste på 17 år. Jeg sa da imidlertidig at ølet var mitt og jeg skal betale for alt. Dette endte med at jeg da ble nektet å kjøpe ølet, noe som førte til en stor irritasjon da jeg måtte dra til en annen butikk for å kjøpe øl. Det hjalp ikke om jeg gikk inn igjen alene å prøvde igjen.. Det jeg da sitter igjen med er et spørsmål om damen i kassen faktisk har lov til å nekte meg, som kan vise opp til 5 gyldige legitimasjoner å kjøpe alkohol under 22%? Jeg har aldri hørt om noen lov om dette.. Kan dette være en muntlig regel de har i butikken eller en internkontroll? Eller er dette en skrevet lov? -Ruben

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det følger av alkoholloven § 1-5 at butikken hverken har lov til å selge eller utlevere alkohol til en person under 18 år. Grunnen til at du ble nektet å kjøpe var nok at den ansatte oppfattet det som at alkoholen ble solgt/utlevert til dere begge. Butikken kan i slike tilfeller ikke selge alkoholen. Dersom de gjør dette kan de miste retten til å selge alkohol. Det blir jevnlig utført sivile kontroller i butikkene, for å avdekke eventuelt salg/utlevering til personer under 18 år.

Det er også straffbart for privatpersoner og skjenke eller utlevere alkohol til mindreårige. Dersom du kjøper alkohol for andre, eller deler alkoholen din med kjæresten din, kan du straffes for dette med bøter eller fengsel inntil seks måneder. Bakgrunnen for aldersgrensen er å beskytte mindreårige mot de skadevirkninger alkohol kan føre til.

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjøper alkohol til mindreårige

Kjøper vin (colourbox.com)

Jeg skal på fest i helgen og vil kjøpe med øl og rusbrus og sånt til noen venner som ikke har fylt 18 ennå. Hvis jeg går alene i butikken vet jo ingen at jeg egentlig kjøper til noen andre, så jeg tenkte å prøve. Hva skjer om jeg blir tatt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol