Hopp til hovedinnholdet

nesten hver helg opplever jeg at mamma og kjæresten hennes drikker seg fulle.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, nesten hver helg opplever jeg at mamma og kjæresten hennes drikker seg fulle. Sånn har det vært helt siden de ble sammen. Mamma har vært en helt annen person siden da. Jeg sammen med mine søsken har flere ganger prøvd å si at vi ikke syntes det er greit, men det ser ikke ut som om vi når gjennom. I ukedagene et alt greit, men straks det blir helg drar de ut på byen å drikker og kommer hjem fulle. Dagen etter ligget de stort sett i sengen å er bakfull. Vi var nærme hverandre før, men nå sklir vi bare mer og mer fra hverandre. Hva kan jeg si for å få henne til å forstå og endre seg? Er det normalt? Hun sier ofte hun er voksen og kan bestemme over seg selv. Hun har selv hatt foreldre som har vært alkoholikere gjennom barndommen hennes, så hun burde jo forstå. Jeg er redd for at de vil drikke seg fulle i ferien også. Hva kan jeg si? Tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no for å spørre om råd

Det er godt å høre at du og søsknene dine reagerer på at din mor og hennes kjæreste stadig drikker seg fulle. Det er flott at dere søsken kan prate sammen om dette og at dere tar opp hvordan dere opplever dette med deres mor. Det er ikke godt å si hva som gjør at hun ikke tar dere på alvor og klarer å endre seg. Kanskje er hun veldig forelsket og ikke klarer å sette grenser i forhold til kjæresten. Kanskje er hun i ferd med å utvikle et alkoholproblem eller et drikkemønster som det er grunn til å bekymre seg for. Uansett er måten hun bruker alkohol på ikke bra så lenge som dere barn reagerer og ble utrygge.

Det høres ut som dere har tatt dette opp med henne på en direkte og god måte. Dersom du eller søsknene dine liker å skrive, kan dere forsøke å skrive ned hvordan dere opplever henne når hun drikker og hvordan hun er dagen etterpå. Et brev kan mange ganger berøre og gjøre inntrykk. Ellers vil jeg råde deg til å få hjelp og støtte av en voksen til å prate med din mor. Du kan f.eks. prate med helsesøster dersom du går på videregående. Det kan hende hun kan være med på snakke med din mor eller gi deg råd om hvem andre du kan kontakte. Du kan også kontakte barnevernet i kommunen der du bor.

Ring alarmtelefonen på 116111 for å få hjelp og råd. 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol