SVAR
Besvart 06.06.2015 10:06:51
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei gutt, 19 år.
Takk for at du skriver til oss.
Venninnen din er heldig som har en venn som deg. Du forteller her at venninnen din sliter med depresjon, og at hun ikke vet hvorfor hun er deprimert. Det er ikke uvanlig at man ikke helt hvorfor man kjenner seg deprimert. Videre er det heller ikke uvanlig at man ikke merker at noen er deprimert. Du sier at man ikke kan merke på venninnen din at hun sliter, fordi hun er glad, blid og morsom. Ofte kan det være slik for de som kjenner seg deprimert, i alle fall i starten, at de skjuler det, og bruker mye energi på å ikke vise at de har det vondt.
Vi har alle en psykisk helse, og den vil variere gjennom livet. Noen ganger kan livet være utfordrende, og da kan man kjenne seg, eksempelvis, deprimert. Det kan høres ut som at venninnen din drikker en del i helgene for å få det bedre, noe som er uheldig. Alkohol gjør ikke at man får det lettere psykisk, snarere tvert i mot.
Jeg tenker at venninnen din har behov for hjelp, men jeg forstår, ut fra det du skriver, at venninnen din ikke ønsker å snakke med noen.
Det er ikke lett å hjelpe noen som ikke ønsker, eller ser at de har behov for hjelp. Jeg tenker at du kanskje kan fortelle venninnen din at du er bekymret for henne, og at du kan gi henne info om hvor det går an å få hjelp. Kankje kan du snakke med venninnen din om at det ikke er uvanlig at man kan slite psykisk i perioder. Noen ganger kan det være bra for oss alle å minne oss på at vi i perioder i livet vil kunne ha nytte av å snakke med noen om hvordan vi har det. Det betyr ikke at vi er svake, men at vi ser nytten av å sortere tanker og følelser. Gjennom samtale kan man se løsninger på problemer, og lære seg strategier for hvordan man kan takle utfordringer.
Fastlegen, helsesøster, helsestasjonen for ungdom og Familievernet kan være steder man kan få hjelp.
Under legger jeg også ved noen artikler som kan være til hjelp.
Lykke til.
Vennlig hilsen helsesøster
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.
Les mer
attach_file
Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?
Les mer
attach_file
Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".
Les mer
attach_file
Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer