Hopp til hovedinnholdet

Vondt i brystet ved inntak av alkohol. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg opplever å få vondt i brystet ved inntak av alkohol. Jeg drikker ikke spesielt mye, men nok til å bli beruset. Dette er da som regel 1-1/2 flaske(r) vin (med lav alkoholprosent). Har også prøvd meg på ulike alkoholtyper, men dette uten hell. Så lenge jeg konsumerer mer alkohol enn det jeg blir brisen av, kommer som regel smertene. Skal sies at jeg ikke alltid opplever å få vondt, men dette skjer som regel. Jeg får heller ikke vondt før et par timer etter inntaket. Jeg har vurdert å gå til legen med dette problemet, men med tanke på at jeg er under 18 år er jeg dermed redd jeg kun vil få beskjed om å kutte ned på alkoholen. Jeg drikker med måte, men er redd det å delta på fest uten å drikke ikke helt er tingen for meg. Smertene jeg opplever er stikking i brystet (på venstre siden og i midten), jeg opplever i tillegg som regel en rask/hard hjertebank. Håper dere har forslag til hva dette kan være og om det er andre løsninger enn å kutte ut alkoholen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi er ikke helsepersonell, men legen din kan gi deg et skikkelig svar eller ev. henvise deg til videre undersøkelse. Legene har taushetsplikt; det som sies der blir mellom dere. Du virker litt bekymret fordi legen (kanskje) vil formane deg. Husk at det ikke er hennes/hans jobb å moralisere over alkoholbruk. At du er under 18 år, betyr ikke noe i denne sammenhengen, det er ingen lov mot å drikke alkohol når du er under 18. 

Hvis det skulle være noe galt med helsen din, vil du ikke vite om det? Gå til legen, du.

Tips og tanker for deg

Du er helt klart en oppegående jente, og vi har ikke noe ønske om å moralisere eller fortelle deg hva du ikke skal gjøre. Alle mennesker tar valg angående alkohol, bevisst eller ubevisst. På et eller annet tidspunkt må du ta noen valg også. Nå har du sjansen til å ta dem tidlig og bevisst. Hvis du endrer litt allerede nå, kommer du trolig til å få mye mer glede av alkohol.

Du selv har allerede merket at bruk av alkohol har konsekvenser for helsen din. Det tyder jo på selvinnsikt. Du vil ha andre løsninger enn å kutte ut alkohol. Ikke tenk svart/hvitt på det. Tenk heller at du skal nå gå over til å nyte alkohol, ikke gå på fylla, og ikke slutte med alkohol.

Du kan selv sette grensen for hvilken mengde som gir en god eller dårlig opplevelse. Det betyr at du må være oppmerksom når du drikker (legg merke til hvor mye du faktisk har drukket, og sammenheng mellom mengde og behag/ubehag). Her er du konkret, for eksempel: "hvor mange dl vin? "hva var bra/dårlig?".

Tenk på alkohol som en del av en mye større "nytelsespakke." Enten du er på en middag, privat fest eller ute. Hvis du spiser, er det kombinasjonen av den gode maten, selskapet og vinen. Eller kombinasjonen av å høre musikk, danse ha det gøy osv. Du skjønner poenget, det vesentlige er hvordan du skal få mest ut av helheten.

Konkrete tips

  • Planlegg før du skal ut og drikke. Tenk gjennom hvor mye du vil drikke og hva du vil drikke, og forsøk å hold deg til det. Dette kan være vanskelig, kanskje du skal si det til noen som er der, så de kan hjelpe deg?
  • Gå inn for lavest mulig alkoholprosent.
  • Når du er ute og drikker, kan du ta en enhet vann eller kaffe mellom hver enhet alkohol, da blir du ikke så fort full.
  • Spis godt før du begynner å drikke, og spis i løpet av kvelden, også før du legger deg.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol