SVAR
Besvart 26.11.2015 11:57:31
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
For de aller fleste er det problematisk å være pårørende til en person som er rusavhengig. Slik virker det som det er for deg og familien også. Med en far som er fantastisk når han er edru, og ikke til å kjenne igjen når han er full, kan sikkert hverdagen oppleves som ganske så uforutsigbar. Mange pårørende opplever seg som svært hjelpeløse. Den som har alkoholproblemet vil kanskje ikke slutte å drikke. Vil bare være i fred og drikke, og ønsker ikke hjelp.
Du spør om tips, og det beste tipset vi kan gi deg er i grunnen å ta vare på deg selv. Faren din er voksen, han er nok svært klar over at han har et alkoholproblem, og at det også er ett problem for familien. Så hvem kan gjøre noe med det? Det eneste du kan gjøre er å si at du ikke har det bra når han drikker, at du er bekymret for at han drikker for mye, og at han bør gjøre noe med det. Mer enn det kan ikke du gjøre. Faren din må selv ta ansvar for sitt eget alkoholforbruk. Trenger han hjelp og/eller behandling må han ta kontakt med fastlegen eller ruskonsulent på Nav. Det samme gjelder for om han kan ha nytte av Selincro, det er det fastlegen som må avgjøre i samråd med din far.
Du forteller ikke noe om hvordan resten av familien har det. Bor faren din sammen med moren din? Har du søsken og bor de hjemme? Hvis enten du eller hele familien har det vanskelig pga. fars alkoholproblem kan du/dere ta kontakt med et familievernkontor for samtaler eller veiledningssenteret for pårørende. Vi vil også anbefale deg å lese gjennom våre retningslinjer for en bekymringssamtale.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.
Les mer