Hopp til hovedinnholdet

Bestevennen min har drukket og vil gjøre det igjen. Hva burde jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Bestevennen min har drukket, og blitt lit full. Hun synts det var gøy, og vil gjøre det igjen. Jeg kan ikke fortelle noen om det, fordi jeg lovte å holde det hemmelig. Nå er hun på jakt etter måter og jeg vet ikke hva jeg burde gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Jeg skjønner at du kan bli litt bekymret når bestevenninnen din drikker og av tanken på at hun gjerne vil gjøre dette igjen. I Norge er aldersgrensen for å drikke alkohol 18 år, alikevel er det noen som begynner å drikke før dette for å prøve det ut. Det virker som om du er klar over at dette kan ha konsekvenser og det syntes jeg er fint. Jeg forstår at det kan være vanskelig å snakke med noen om dette, men i førsteomgang kan du kanskje prøve å snakke med venninnen din direkte? Kanskje du kan fortelle hva du tenker rundt dette og hvorfor du tror det er dumt å drikke når man er så ung? Det kan være at det du sier til hun om at dette er dumt har større innflytelse enn når en voksen person sier det, rett og slett fordi dere er venner og antagelig stoler mer på hverandre. Kanskje vil hun derfor lytte litt til deg.

Det er også viktig å huske på at du ikke trenger å la deg påvirke av de valgene hun tar. Det at hun vil prøve å drikke alkohol betyr ikke at dette er noe du bør gjøre. Det å kjenne sine egene grenser er viktig slik at man ikke havner i en situasjon hvor man gir etter for et press og gjør noe man ikke vil.

Om det er slik at dette etterhvert blir et stort problem og du opplever å bli alvorlig bekymret for venninnen din på grunn av dette kan det være greit å snakke med noen om dette. Dette trenger ikke være foreldre om du syntes det er ubehagelig, det går også an å snakke med for eksempel helsesøster på skolen, som har taushetsplikt.

Jeg syntes uansett det er fint å høre at du bryr deg om venninnen din, og legger ved noen artikler som kan være til hjelp!


Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Drikker alkohol uten å være 18 år

Jente drikker øl

Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig. Hva skjer hvis politiet ser meg?

Les mer

- Må jeg drikke for å passe inn i gjengen?

En gjeng som drikker øl (colourbox.com)

Alle andre rundt meg drikker alkohol på fester, og jeg føler at jeg også må gjøre det for å passe inn. Hvordan skal jeg takle drikkepresset?

Les mer

Ta vare på venner som har drukket for mye

Full på do (colourbox.com)

Det viktig å ta vare på seg selv, men når det er fest, er det også viktig å ta vare på kompisen sin. Hva kan du gjøre hvis vennen din har drukket for mye?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol