Hopp til hovedinnholdet

mamma drikker alt frå mye vin hver dag

Jente
 

Spørsmål

Hei jeg og pappa er veldig bekymret over at mamma drikker alt frå mye vin hver dag. Pappa drikker sånn 1-3 små bokser med øl og det er greit siden han ikke blir full og mamma drikker kanskje ca nesten en hel kartong med vin. Hva skal jeg gjøre får å få hun til å slutte å drikke så mye vin hver dag? Jeg har prøvd egentlig det meste med å snakke med pappa mamma og når vi er i nærheten av folk så sier jeg det i tilfelle hun hører ekstra godt med da men det gjør ho ikke jeg prøvde å gjøre et veddemål med ho om at visst hun ikke klarte seg en uke uten vin så skulle jeg jeg få noe. Dagen etter så drakk hun vin. Mamma har ikke blitt mishandla eller noe sånt før når hun var liten som hun har sagt til meg eller som jeg vet. Når mamma drikker får mye så sier hun at hun bare er trøtt ALLTID men det er hun egentlig ikke, vingler veldig mye, sier idiotiske ting og går med på alt vi sier og det var sånn hun og jeg hadde veddemålet. Håper veldig mye på svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no !  

Jeg  kan godt forstå at du er bekymret for at din mor drikker alt for mye vin.  Slik du beskriver din mor høres det ut som hun har et alkoholproblem og at hun trenger hjelp og behandling fra andre enn dere i familien.    De fleste barn og unge forsøker, som du å hjelpe sine foreldre. Mange kan også tro at det er deres skyld at den voksne har et alkoholproblem.  Men, det er aldri barn/unge sin skyld. Det er heller ikke barnas ansvar å hjelpe de voksne, men det er selvfølgelig flott  at du støtter og ønsker å hjelpe din mor.  

Du har forsøkt å prate med både din far og  mor.   Det er ikke lett for voksne å innrømme sine feil, spesielt ikke overfor sine egne barn.  Alkoholproblemer kan behandles, men da må den som drikker først innse at han eller hun har et problem.   Det er fint hvis du kan prate med din far om dette og be han ta kontakt med fastlegen til din mor. Fastlegen kan gi  råd om hva dere kan gjøre videre.

Det er vanlig å kjenne redsel og frykt når en ser at foreldrene drikker for mye alkohol. Det er også  vanlig å være glad i og samtidig ha vanskelige følelser for den som drikker. Mange bærer på skam og skyldfølelse over å ha en forelder som ruser seg.   Det kan derfor  være bra for deg som barn i familien å snakke med noen voksne utenfor familien.  Nå er det ferie, men når skolen begynner igjen kan du kanskje prate med helsesøster eller lærer på  skolen. Barnevernet i kommunen du bor kan også være til hjelp for deg og dere som familie.

Du kan også ringe til Alarmtelefonen for barn og unge, 116 111. De kan prate med deg og gi det råd og støtte, men også hjelpe deg i kontakt med barnevernet.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

- Foreldrene mine drikker og ruser seg

Drikker alkohol (colourbox.com)

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det er flaut å ta med venner hjem, og jeg gruer meg til helger, da drikker de enda mer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol