Hopp til hovedinnholdet

Jeg skulle på russedåp i dag. Da jeg nesten var der, hørte jeg skrik fra mange fulle folk. Jeg fikk helt panikk og gikk igjen. Har jeg sosial angst?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg skulle på russedåp i dag. Jeg kom til fots, men da jeg nesten var der, hørte jeg skrik fra mange fulle folk. Jeg fikk helt panikk, skjønner ikke helt hvorfor, og gikk igjen. Jeg håper inderlig at ingen så at jeg gikk. Sist jeg drakk ble jeg ganske dårlig, og jeg har ikke kommet over dette helt enda. Dette kan være en grunn til dette. Jeg har vært på noen fester før, så det er ikke helt nytt for meg. En venn av meg spurte om jeg kom. Jeg tenkte lenge, og svarte til slutt at jeg kom. Nå angrer jeg, men jeg aner ikke hva slags forklaring jeg skal bruke. Jeg sa at jeg kom, men dukket aldri opp. Jeg tror jeg kanskje har litt sosial angst eller noe. Virker ihvertfall sånn på bakgrunn av det som skjedde. Jeg er nå redd for at ingen vil tro på en eller annen forklaring jeg kan kommer på, og at folk kommer til å se på meg som en raring. Jeg er skikkelig kvalm nå, og vet ikke hva jeg skal gjøre. Ønsker svar fort, er kjempe stressa akkurat nå. Hilsen engstelig 18 åring.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 18 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det akkurat nå. Jeg forstår at du ikke har det bra og at du er stresset over at du fikk en slik reaksjon som gjorde at du valgte å gå.

Hvis jeg forstår deg riktig så ble du stresset og urolig av å høre at andre var fulle og gikk igjen. Du har selv dårlig erfaring med alkohol fordi du blir dårlig av dette. Kan det være at du kjenner på noe slags press eller forventninger om at du må drikke og at det er dette som gjør deg stresset?

Det å være russ kan jo være en periode hvor det er mye fester for enkelte og det er kanskje ikke så lette å stå i mot?

Det å bli redd for at andre ikke skal tro på deg og tenke at du er rar. Dette er jo ikke godt å bekymre seg over!

Du lurer på om du har sosial angst og det er vanskelig for meg å si noe om dette ut fra den episoden du skriver om her. Kan du få lignende reaksjoner i andre situasjoner også? Går dette utover din livskvalitet og funksjon i dagliglivet? Hvis det gjør det så vil jeg anbefale deg å snakke med fastlegen din og få henvisning til psykolog.

Jeg vil ellers råde deg til å kjenne etter om det er presset for å drikke som gjør at du får reaksjon eller om det er noe annet. Det er helt opp til deg hva du vil drikke og hvor mye og dersom du ikke ønsker å drikke så er det også helt greit!

Det er modig å stå i mot andres forventninger men det er bedre å gjøre det enn å gi etter!

Jeg legger ved noen artikler til deg hvor du kan lese mer om dette.

Håper du får det bedre snart og at du får en fin russetid!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Drikkepress

En gjeng som drikker øl (colourbox.com)

Enten du aldri drikker eller bare har valgt å være alkoholfri én kveld, så har du kanskje opplevd at du må forsvare valget ditt? Få gode tips til hvordan du kan takle drikkepress her!

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol