Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

Hvordan kan jeg hjelpe broren min som drikker?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Broren min er alkoholiker, eller vertfall på veg til å bli det. Ka kan ej gjere for å støtte eller hjelpe han? Han har det ikkje særlig bra, han sliter med å slutte med avhengigheta. Men ka kan ej gjere for å hjelpe i steden for å "kjefte"?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er stort av deg å bry deg om broren din. Det virker som du forstår at det ikke vil hjelpe å kjefte på han. Alle de som har klart å overkomme et rusproblem, startet med å til slutt ta i mot hjelp og innrømme for seg selv at de hadde et problem. Hvis du ikke allerede har snakket med han så kan du jo forsøke å snakke med han om det. Du kan f.eks. begynne med å spørre han om du har grunn til å bekymre deg og fortelle hvorfor du lurer på det. Uansett hvordan han reagerer så er det lurt å vise forståelse og lytte. La han prate og ikke konfronter unødig. På den andre siden kanskje han trenger å høre at han har et problem. At ting ikke er som de skal? Før du tar denne samtalen kan det være greit å lese litt på våre sider til pårørende.

Det er viktig at du forstår at dette er hans problem og ikke ditt ansvar. Du kan ikke redde han hvis han ikke er mottagelig for hjelp. Men du kan sette grenser og fortelle hva det gjør med deg, og vise forståelse og lytte hvis han er åpen for å snakke om sin situasjon.

Det finnes mange muligheter for de som vil slutte å drikke. Noen trenger døgnbehandling for en varierende periode (2-16 uker). Staten dekker noen av disse behandlingsplassene men det må alltid først henvises av lege. Andre benytter seg med stor hjelp av selvhjelpsgrupper som AA. Det koster hverken penger eller mye tid og krever bare et ønske om å bli edru/rusfri.

Hvis du ønsker støtte og råd anbefaler vi å kontakte veiledningssenter for pårørende. Du kan også ringe oss anonymt i Rustelefonen på 08588 (11-19).

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd ved alkoholmisbruk i hjemmet

Drikker alkohol (colourbox.com)

Husk at det aldri er din skyld at de voksne drikker. Det hjelper å snakke med noen om det. Husk at det er mange som vil hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol