Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Hvordan kan jeg hjelpe broren min som drikker?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Broren min er alkoholiker, eller vertfall på veg til å bli det. Ka kan ej gjere for å støtte eller hjelpe han? Han har det ikkje særlig bra, han sliter med å slutte med avhengigheta. Men ka kan ej gjere for å hjelpe i steden for å "kjefte"?

Besvart 21.04.2017 14:03
 

Svar
Hei

Det er stort av deg å bry deg om broren din. Det virker som du forstår at det ikke vil hjelpe å kjefte på han. Alle de som har klart å overkomme et rusproblem, startet med å til slutt ta i mot hjelp og innrømme for seg selv at de hadde et problem. Hvis du ikke allerede har snakket med han så kan du jo forsøke å snakke med han om det. Du kan f.eks. begynne med å spørre han om du har grunn til å bekymre deg og fortelle hvorfor du lurer på det. Uansett hvordan han reagerer så er det lurt å vise forståelse og lytte. La han prate og ikke konfronter unødig. På den andre siden kanskje han trenger å høre at han har et problem. At ting ikke er som de skal? Før du tar denne samtalen kan det være greit å lese litt på våre sider til pårørende.

Det er viktig at du forstår at dette er hans problem og ikke ditt ansvar. Du kan ikke redde han hvis han ikke er mottagelig for hjelp. Men du kan sette grenser og fortelle hva det gjør med deg, og vise forståelse og lytte hvis han er åpen for å snakke om sin situasjon.

Det finnes mange muligheter for de som vil slutte å drikke. Noen trenger døgnbehandling for en varierende periode (2-16 uker). Staten dekker noen av disse behandlingsplassene men det må alltid først henvises av lege. Andre benytter seg med stor hjelp av selvhjelpsgrupper som AA. Det koster hverken penger eller mye tid og krever bare et ønske om å bli edru/rusfri.

Hvis du ønsker støtte og råd anbefaler vi å kontakte veiledningssenter for pårørende. Du kan også ringe oss anonymt i Rustelefonen på 08588 (11-19).

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd ved alkoholmisbruk i hjemmet

Drikker alkohol (colourbox.com)

ALDRI DIN SKYLD: Husk at det aldri er din skyld at de voksne drikker! Det hjelper å snakke med noen om det. Husk at det er mange som vil hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol


ukens tema

kommentar

Fuck IT: Hvem bestemmer hva som er perfekt? Hvorfor er noe stygge? Hvorfor kan ikke alle bare være seg selv. Jeg er tretten åt og har null pupper. I lang tid har jeg vært skikkelig sjalu på folk som har det, men så fant jeg en bruker på Instagram. Selvom hun som eier den har skikkelig store pupper, sier hun noen ting som er viktig. At du ikke skal dømme folk, og at alle er perfekte. Vet ikke hvorfor det hjalp meg, men det gjorde det. Dere som er misfornøyde med dere selv burde finne en ting du liker veldig godt med deg selv. Eller finne noe eller noen som får deg til å føle deg bra Les innlegg Liten pil høyre