Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

Lurer på hvordan jeg skal beregne forbrenningstiden etter inntak av øl?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Lurer på hvordan jeg skal beregne forbrenningstiden etter inntak av øl?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg antar at du lurer på hvor lang tid det tar å forbrenne kaloriene i en øl? Det er ikke en fasit på hvor lang tid det vil ta for at enhver forbrenner en øl. Det avhenger blant annet av kroppens størrelse, kjønn, alder og hva du har spist/beveget deg. Forbrenningen av alkohol prioriteres av kroppen. Det betyr at mens kroppen jobber på spreng med å kvitte seg med alkoholen, settes nedbrytningen av karbohydrater og fett på vent.

En volumprosent på 4,4 (øl i butikk har opp til 4,7 volumprosent alkohol) tilsvarer 3,5 gram alkohol per 100 ml. Energiinnholdet i 1 gram alkohol er 7 kcal.

Du kan lese mer om kalorier i alkohol på helsenorge.

Lurer du på hvor lang tid det tar før alkoholen forbrennes?

Alkohol tas opp i blodet via magesekken og tynntarmen og påvirker sentralnervesystemet. Dersom du drikker på tom mage blir alkoholen tatt opp raskere, og konsentrasjonen av alkohol i blodet blir større.

Kort tid etter at du har drukket alkohol, vanligvis bare noen minutter, kan det måles alkohol i blodet. Er det lenge siden du har spist vil det gå kortere tid før alkoholen er tatt opp i blodet.

I løpet av den tiden alkoholen befinner seg i mage og tarm før den går over i blodet, gir den ingen virkning på resten av kroppen. Virkningen kommer først når alkoholen har blitt absorbert og transportert rundt til organene i kroppen. Ved små alkoholinntak som skjer i forbindelse med måltider, kan noe av alkoholen forbrennes før den blir tatt opp i blodet, slik at 10–50 prosent av alkoholen vi drikker aldri kommer over i kroppen.

Kroppen kvitter seg med alkohol ved å forbrenne den i leveren. Straks den første alkoholen er blitt absorbert og passerer leveren, starter alkoholforbrenningen. Alkoholforbrenningen foregår med konstant hastighet.

Verken promillenivå, badstuopphold, mosjon, kaffe, legemidler eller kjemiske vidunderkurer kan øke forbrenningshastigheten.

Vennlig hilsen ernæringsrådgiver, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kalorier i alkohol

Øl og kalorier (colourbox.com)

Alkohol inneholder såkalte "tomme kalorier". Det betyr at du ikke får i deg noen nyttige næringsstoffer når du drikker.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol