Hopp til hovedinnholdet

Vennen min drikker. Hvordan kan jeg hjelpe?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en venn/kompis som drikker ca 1 gang i måneden, elr mer. Han er 1 år eldre enn meg, men han er fortsatt ikke gammel nok til å drikke. Jeg vet selv at man skal holde seg unna alkahol når man er under 18, men han bryr seg ikke. Foreldrene hans sier at han ikke får lov til å drikke, men han gjør det selvom. Og foreldrene hans vet heller ikke at han drikker! Jeg føler at han er "litt" avhengig, og jeg begynner å bli redd for helsa hans. Jeg har lyst til å fortelle det til mammaen hans, men da sier han at han aldri skal snakke med meg igjen, og jeg vet at han mener det. Jeg føler at han trenger hjelp, men han hører ikke på meg, så hva skal jeg gjøre? Jeg har skikkelig lyst til å si det til voksen men jeg vet at han kommer til å "drepe" meg om jeg gjør det! Trenger hjelp!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så bra at du bryr deg om vennen din. Rusavhengighet kan være vanskelig å komme ut av selv og det er forståelig at du er bekymret.

Det er vanskelig å gi deg konkrete råd på hva du bør gjøre når jeg ikke kjenner deg eller vennen din. Kanskje vennskapet dere har hjelper han slik at han ikke har det verre enn det han har det? Drikker han alene eller sammen med andre? Hvem gir han alkohol? Det er egentlig den som gir han alkohol som gjør noe ulovlig. For det skal egentlig ikke være mulig å få tak i alkohol når man er under 18 år i Norge.

Har dere snakket om hvorfor han drikker? Gjør han det fordi han er:

  • nysgjerrig?
  • vil være en del av gjengen?
  • ikke klarer å sette grenser for seg selv?
  • medisinerer seg selv mot vanskelige tanker og følelser?

Opplever han dette som et problem selv? Kanskje du heller kan hjelpe han i kontakt med en hjelper? Helsesøster eller en ruskonsulent i kommunen? eller diskuter saken selv med noen som jobber med rus. Se vedlagt artikkel.

Lykke til.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Rus: kontakttelefoner

Rus & hjelp (ung.no/rusmidler)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy?

RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol