Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange enheter alkohol kan man drikke før det blir skadelig for leveren og kroppen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hvor mange enheter alkohol kan man drikke før det blir skadelig for leveren og kroppen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når man snakker om mulige skader på leveren og andre organer som følge av alkoholbruk, er det nyttig å skille mellom akutte skader på én side, og skader som følge av lang tids bruk på den andre siden.

Når det gjelder akutte skader, handler dette altså om skader som følge av å drikke for mye på én gang, dvs. i løpet av én isolert rusepisode. Dette kan i ytterste konsekvens føre til akutt alkoholforgiftning. Hvor mange enheter som skal til før dette blir en risiko, varierer veldig fra person til person. Dette avhenger bl.a. av hvor mye erfaring man har med alkohol fra før; hvor raskt man drikker; dagsform; hvor mye man har spist på forhånd og lignende. Ofte sier man at dette kan inntreffe ved en promille omkring 3 (prøv en promillekalkulator for å se hva det betyr i praksis), men avhengig av ovennevnte faktorer kan promille både høyere og lavere enn 3 medføre en lignende risiko.

Når det gjelder skader som følge av lang tids bruk, handler det altså om gradvise belastningsskader på indre organer som følge av et høyt og regelmessig alkoholinntak over tid. Også her vil det være snakk om store individuelle forskjeller, hvor f.eks. drikkemønster og øvrig helsetilstand vil ha en stor betydning. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen fra HelseNorge (se særlig avsnittet "Langsiktige helsekonsekvenser").

Se også vedlagte artikler for ytterligere informasjon.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Alkoholforgiftning

Full på benken

. Konsekvensene av høyt alkoholinntakt og alkoholforgiftning kan i verste fall være koma eller døden, så det er viktig å få hjelp fort!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol