Hopp til hovedinnholdet

Om man f.eks blander 20% vodka og 20% annen vodka, blir det dermed 40%?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lurt lenge på dette her. Vet ikke om det er wt smart eller dumt spørsmål. Men om man f.eks blander 20% vodka og 20% annen vodka, blir det dermed 40%? Eller vil det enda være 20%?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først og fremst vil vi si at dette ikke er et dumt spørsmål, men noe som er helt legitimt å lure på. Når du blander to ulike drikker som begge har 20 prosent alkohol, vil du fremdeles få en drikke med 20 prosent alkohol - ikke 40.

For å illustrere dette, vil det kanskje være nyttig å se for deg følgende: si at du har tre glass foran deg - to små, og ett stort. I det ene av de små glassene heller du den ene drikken, og i det andre av de små glassene heller du den andre drikken. I begge disse glassene er 20 % av væsken ren alkohol, mens de øvrige 80 % av væsken er andre ting, som f.eks. vann, smaksstoffer og lignende. Så heller du innholdet i begge glassene over i det tredje (store) glasset. Da vil jo fortsatt 20 prosent av væsken være ren alkohol, mens de øvrige 80 prosent vil være andre ting enn alkohol (altså vann, smaksstoffer o.l.). Hvis det hadde vært slik at 20 prosent + 20 prosent ble 40 prosent, ville det jo nødvendigvis også måtte være slik at de resterende 80 prosentene av væsken som ikke er alkohol, ville utgjøre 160 prosent av væsken i det tredje glasset, noe som jo ikke gir mening. 

Men, hvis du f.eks. hadde fylt ett av de små glassene med en drikke som inneholdt 40 prosent alkohol, og fylt det andre av de små glassene med en drikke som inneholdt 20 prosent alkohol, ville du få en væske med 30 prosent alkohol dersom du hadde helt begge glassene over i et tredje glass.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol