Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 13 som bare vil bli litt full og fortsatt ha kontroll.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei eg er en jente på 13. Veier mellom 44-47 og er 157cm høy. Har alldri drukket før og går ikke på noen medisiner. Eg skal på fest. Og vil bare bli litt full. Fordi foreldrene mine skal hente meg og eg vil ha kontroll over hva eg sier og gjør slik at de ikke merker noe. Men eg vill fortsatt bare være litt full. Så er 0,5 l øl med 4,7%vol for mye eller lite for og bare bli litt full men fortsatt ha kontroll på hva eg gjør? Plis svar fort

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du sier du vet at du er ung og at alkohol kan ha skadevirkninger for deg. Det er helt riktig, vi vil derfor gjerne anbefale deg å vente en stund til. Det er fordi bruk av alkohol påvirker blant annet veksthormonet i kroppen. Veksthormon produseres i hypofysen (hjernevedhenget) og er viktig for normal vekst og utvikling. Utskillelsen av veksthormon er størst i tenårene, når veksten er størst, og produksjonen synker gradvis med økende alder. 

Fordi ungdom er under utvikling både fysisk eller psykisk har de også dårligere forutsetningen for å takle alkoholens virkninger. Dette vil igjen øke sjansene for både fysiske og psykiske skader. I tillegg til fysiske og psykiske skader er det i tillegg en økt risiko for å pådra seg sosiale skader. Alkoholen reduserer vurderingsevnen, ungdom har mindre livserfaring enn voksne, og kan derfor gjøre lite veloverveide ting i alkoholberuselse. 

Det er likevel fint at du ønsker å sjekke hvordan dette vil påvirke deg og spør om de tingene du lurer på. Kort svart kan vi si nei, du vil ikke bli full av å drikke en cider. Du vil kanskje merke at du føler deg litt påvirket/ beruset, men du vil nok ha kontroll på hva du gjør å sier. Du vil nok ikke være veldig fyllesyk dagen etterpå, men det er mulig du vil kjenne det. Man kan også bli kvalm eller dårlig når man drikker, spesielt når man ikke er vant til det.

Det er riktig som du sier at det er lurt å spise godt på forhånd. I tillegg kan det være lurt å være helt bestemt på å ikke drikke mer enn det du har planlagt. Det kan også være greit å være sammen med noen du stoler på og kjenner godt hvis du velger å drikke.

 

 

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersgrenser og alkohol

Ølflasker (colourbox.com)

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere eller selge alkohol til personer under 18 år.

Les mer

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol