Hopp til hovedinnholdet

jeg lurer på hvorfor alkohol i norge er så dyrt

Gutt 20 år
 

Spørsmål

heisann jeg lurer på hvorfor alkohol i norge er så dyrt, ifølge forskning og statestikk så er alkohol missbruke betydelig mye mindre i utlandet pågrunn av avslappet forhold til alkohol og avgiftfrie priser. i norge så har vi dyre priser pågrunn av helsemessig og anstrengt forhold til dt, som skaper mere ulovelig virksommhet som hjemmebrygging av hjemmebrent og ulovelig alkoholvare, hvor ligger logikken i det? jeg ser selv at det har mere posetiv virkning vertfall sverige når det hjelder alkoholbruk?

Besvart 06.09.2018 13:33
 

Svar
Hei

I Norge har vi en restriktiv alkoholpolitikk. Det er for å begrense i størst mulig utstrekning de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Et virkemiddel i denne sammenhengen er å begrense tilgjengeligheten og minke etterspørselen. Det skjer hovedsaklig på to måter. Det ene er ved å begrense hvor, til hvem, og til hvilke tider det kan selges alkohol, det andre er ved å legge høye avgifter på alkohol slik at det blir dyrere.

Det er politikerne våre som utformer denne politikken, og det er ikke urimelig å hevde at den i hvert fall til en viss grad fungerer. Norge har forholdsvis lav forekomst av samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan føre til (sammenliknet med f.eks. andre land i Europa). Dette kan du lese om i Folkehelserapporten som du finner hos FHI.

Hvis du vil finne ut av logikken bak hvordan de enkelte politikere tenker, kan du lese om det på partienes nettsider. Eller du kan kontakte politikerne direkte. 

Du sier "alkohol missbruke betydelig mye mindre i utlandet pågrunn av avslappet forhold til alkohol og avgiftfrie priser". Vi er usikre på hvilke land du refererer til her. Det er i hvert fall ikke riktig at land med lave avgifter på alkohol har mindre misbruk. De har heller mer. Det er mye større forekomst av alkoholskader i land med lave avgifter. 

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alkoholloven

Forbudsskilt med alkohol (colourbox.com)

Alkoholloven skal være et virkemiddel for å forsøke å begrense de skader som overdreven bruk av alkohol kan føre til.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol