Hopp til hovedinnholdet

Har innsett nå at jeg har et rusproblem, hva gjør jeg?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tror jeg er på begynnelsen av å bli en alkoholiker... jeg har slitt lenge med å komme vekk fra avhengighet av amfetaminer og benzopiner. Jeg har vært vekke fra ulovlige rusmidler en god stund nå, men jeg har begynt å drikke alkohol på daglig basis, jeg føler at jeg trenger det, jeg føler at jeg trenger alkohol i hverdagen for de minste ting sånn som å ta bussen, være for meg selv, snakke med venner osv.. jeg har innsett nå at jeg har et problem selvom vennene mine har sagt det lenge til meg. Jeg vet bare ikke hvordan jeg skal slutte med alt av rus.. det er så ekstremt mye vanskeligere enn det høres ut som! Jeg klarer virkelig ikke hverdagen uten noe rusmidler! Jeg sliter hver eneste dag med ptsd, angst og andre diagnoser. Jeg kan ikke forklare hvor vanskelig det er bare å skrive dette anonymt siden jeg sliter veldig. Jeg vil ikke si dette til noen!! Vil ordne opp i alt selv siden jeg har fått så mange konsekvenser av å innrømme min tidligere rusbruk! Vil bare ha ett normal liv

Besvart 12.10.2018 16:03
 

Svar
Hei

Dette høres ut som en alvorlig situasjon. Du beskriver et forbruk av rusmidler som virker både høyt og usunt. Sånn sett er det bra at du nå selv ser behovet for å gjøre en endring - først da har du de rette forutsetningene for å ta fatt på denne oppgaven. 

I utgangspunktet vil vi oppfordre deg til å gjøre det du sier du ikke vil - snakke med noen. Der finnes det mange alternativer. Hvis du ikke ønsker å snakke med helsepersonell (av frykt for konsekvenser), kan du f.eks. snakke med venner/familie. Men hvis du ønsker å ta dette helt på egenhånd, så er det opp til deg - dette krever en stor mengde innsats og disiplin, men det er altså fullt mulig å få det til. Det første du bør gjøre er å reflektere grundig over hvorfor du føler for å ruse deg såpass mye, og konkret hva du selv føler må til for at du skal klare å snu om på dette mønsteret. 

Du beskriver ulike utfordringer knyttet til din psykiske helsetilstand - PTSD, angst og andre diagnoser. Hvis det er dette som er hovedårsaken til din rusbruk, er det disse problemene du bør prioritere å jobbe med. Du vil kanskje ha nytte av å snakke med en psykolog om hvordan du har det, og hvordan du kan få det bedre. Da trenger du jo ikke nødvendigvis å snakke om rusbruken overhodet, men snarere fokusere på de underliggende problemene.

Som en øvelse burde du også forsøke å stå i de situasjonene du beskriver uten å ruse deg på forhånd. Det føles kanskje utfordrende i begynnelsen, men forhåpentligvis vil det gradvis oppleves mer håndterlig og normalt, etter hvert som du gjentar det igjen og igjen.

Du finner øvrige tips til strategier og hjelpetiltak på våre guider om hjelp til å slutte. Du er også velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat dersom du ønsker å diskutere situasjonen din nærmere. Se også vedlagte artikler.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol