Hopp til hovedinnholdet

Kan polet nekte meg å kjøpe alkohol hvis jeg er sammen med noen under 18?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål angående handling av alkohol. Dette går vel under Lov og regler også men her er spørsmålet mitt. Jeg var på tur til polet for å handle da jeg hadde med en kompis av meg som ikke er 18 år enda. Vi gikk begge mot butikken men han stoppet å ventet like utenfor inngangen til polet. Jeg var rask å tok det jeg skulle ha. Da jeg kom til kassen viste jeg legitimasjon, og var på tur å betale. Men kassadamen som satt der så at jeg hadde kommet med kompisen min og ba han komme bort. Da sa hun at hvis hun skulle selge meg alkohol måtte hun se legitmasjon til kompisen min. Jeg synes dette var meget merkelig da jeg aldri hadde vist noen tegn på at jeg hadde tenkt å kjøpe det til han, og det hadde jeg heller ikke tenkt til. Hun nektet meg deretter å kjøpe alkohol. Jeg kan ikke se at det finnes noen lover på at det er et direkte krav at kompisen min må vise leg for at jeg skal handle. Hva stemmer?

Besvart 20.11.2018 21:31
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du ble forvirret over at kompisen din måtte vise legitimasjon for at du - som er 18 år - skulle få kjøpe alkohol på polet, og at du deretter ble nektet å kjøpe. 

Ifølge alkoholloven § 1-5 er det forbudt å selge alkohol til personer under 18 år. Etter alkoholloven § 8-8 er det forbudt å kjøpe alkohol til noen under 18 år. Det følger ikke direkte av loven at man ikke kan selge til personer som er sammen med noen under 18 år.

Vinmonopolet og dagligvarebutikker har en godkjenning for omsetning av alkoholholdig drikke og plikter å omsette disse varene i tråd med de lover og regler som gjelder. Butikken har en plikt til ikke å omsette til personer de mistenker kjøper alkohol for ungdom under 18 år.

Det kan tenkes at det er noen regler for bevilling til å selge alkohol som sier at man ikke skal selge til personer som er sammen med noen under 18 år, eller noen interne regler i butikker/kjeder om dette.

Slik du forklarer situasjonen, med at kompisen din som var under 18 år som utenfor og ventet, så gjorde nok dette at den ansatte mistenkte at du skulle kjøpe alkohol til noen som er under 18 år. Dersom de mistenker dette, så kan de nekte å selge. Dette er en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, som de som selger må ta når de selger alkohol. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjøper alkohol uten å være 18 år

Har du legitimasjon? (colourbox.com)

Jeg er en gutt på snart 17 år. I påsken skal jeg på hyttetur, og har tenkt å drikke alkohol. Men det er en ting jeg lurer på. Hva skjer hvis jeg blir tatt for å kjøpe øl?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol